Sindikat traži postupno povećanje plaća u srednjim školama za 20 posto

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama ponudit će novoj Vladi sklapanje društvenog ugovora kojim predlaže postupno povećanje plaća za 20 posto zaposlenima u srednjoškolskom sustavu.

Time bi prosječne plaće u srednjem školstvu kroz tri godine porasle sa sadašnjih 4.000 kuna na 4.800 kuna, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Andrija Puljević.

Po tom prijedlogu plaće učitelja pred mirovinu iznosile bi od 7.200 do 7.500 kuna, a bile bi od 1,7 do dva puta više od plaća nastavnika početnika.

Plaće svih zaposlenih u srednjoškolskom sustavu stajale su u ovoj godini milijardu i 490 milijuna kuna, a predloženim povećanjem trebalo bi izdvojiti dodatnih 300 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikat podržava nakanu Vlade da racionalizira državnu upravu, a od novog ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca očekuje da se konačno nakon 13 godina izradi koncepcija obrazovanja i pedagoški standard, dovrši mreža škola, te povećaju plaće i izdvajanje za obrazovanje i znanost iz BDP-a na europsku razinu.

Sindikat je pozvao članstvo da ne prihvati nagodbu koju im je ponudio dosadašnji ministar prosvjete Vladimir Strugar vezanu uz njihova sudska potraživanja zbog neisplate regresa iz 2001.

Strugar je ponudio članstvu Nezavisnog sindikata isplatu regresa iz 2001. godine u iznosu od 3.557 kuna ako odustanu od tužbi. Tužbe je podiglo 10.300 radnika, a svaki potražuje po 5.000 kuna, uključujući i kamate.

Puljević kaže da se Strugar igra obećanjima koja ne može ispuniti, jer je mandatar nove Vlade Ivo Sanader najavio da će revidirati sve dokumente usvojene nakon izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara