Sindikat trgovine: Neučinkovita akcija državnog inspektorata

SINDIKAT trgovine Hrvatske (STH) ustvrdio je danas da nedavna akcija Državnog inspektorata o radu trgovina nedjeljom neće biti učinkovita jer većina malih poslodavaca ne vodi knjige o radu, a i mnogi su radnici zbog straha od otkaza dali krive iskaze inspektorima.

Učinak bi se postigao kad bi se proveo cjelovit nadzor u svim prodavaonicama u Hrvatskoj, tako da se usporedi koliko ima radnika u pojedinoj prodavaonici, koliko ih radi nedjeljom, kako im je to plaćeno i kada im je omogućen dan tjednog odmora, kaže STH.

Sindikatu su se javljali radnici koji su od svojih poslodavaca dobivali upute što trebaju reći inspektorima ili su umjesto njih govorili poslodavci, a oni se, zbog straha od otkaza, nisu usudili protusloviti, ističe u priopćenju STH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napominju također da su neki mali trgovci prestali raditi nedjeljom dok traje akcija, a za one koji su uhvaćeni u prekršaju, kazne su neznatne i njima se ne mijenja položaj radnika.

Sindikat drži da tu akciju nije trebalo ni provoditi jer je Državni inspektorat i do sada svake godine dostavljao izvješće o nadzoru Vladi i Hrvatskom saboru.

Sindikat je ocijenio neutemeljenom izjavu predsjednika Vlade da će tražiti oštre kazne za poslodavce koji ne plaćaju radnicima rad nedjeljom jer, kako kažu, mogu se izreći samo kazne propisane zakonom, a one nisu nimalo oštre, nego potiču poslodavca da i dalje ne plaća radnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara