sindikat trgovine poziva poslodavce da poštuju zakon o blagdanima

Sindikat trgovine Hrvatske pozvao je danas poslodavce da poštuju Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima i ne otvaraju prodavaonice na dane blagdana, jer i prodavači su građani Hrvatske na koje bi se zakoni trebali primjenjivati.

Zakonom je određeno da su blagdani 25. i 26. prosinca (božićni blagdani), 1. siječnja (Nova godina) i 6. siječnja (Bogojavljenje ili Sveta tri kralja), te da se u te dane ne radi, pa prodavaonice tada ne bi smjele biti otvorene, ističe sindikat u priopćenju.

Budući da zakonom nije propisano vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta na Badnjak i Silvestrovo sindikat poziva poslodavce da prodajna mjesta zatvore najkasnije do 18 sati, kako bi se i prodavači mogli pripremiti za polnoćku, odnosno doček Nove godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će sigurno biti poslodavaca kojima je draža zarada od poštivanja zakona, upozoravamo ih da u slučaju rada na dane blagdana radnike treba platiti 250 posto, naglašava sindikat.

Sindikat trgovine također upozorava da će zatražiti inspekcijski nadzor o radu u dane blagdana i plaćanju radnika za blagdanski rad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara