Sindikat trgovine traži dopunu Zakona o blagdanima

SINDIKAT trgovine Hrvatske uputio je danas pismo predsjedniku Hrvatskog Sabora Vladimiru Šeksu sa zamolbom da pokrene inicijativu za dopunom Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj, kako zaposleni u trgovini napokon ne bi morali raditi u dane blagdana.

Zakon o blagdanima treba vrijediti za sve zaposlene, a raditi na blagdan iznimno trebaju samo oni čiji se poslovi ne smiju prekidati. Osim toga, Zakon treba imati propisan nadzor i kazne za sve koji ga ne poštuju, ističe se u pismu sindikata.

Zakonom je određeno koji su dani blagdani u Hrvatskoj i da se u dane blagdana ne radi, no Pravilnikom o radnom vremenu prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo data je mogućnost gradovima i općinama da odrede uvjete pod kojima se iznimno trgovcima omogućava rad u dane državnih blagdana i neradnih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tu mogućnost gradovi i općine nisu koristili iznimno, već su uglavnom svojim odlukama dozvoljavali rad u dan blagdana, osim Božića, Nove godine i Uskrsa.

Tako je jedan podzakonski akt, pravilnik koji je donio ministar gospodarstva, derogirao odredbe Zakona o blagdanima koji je donio Hrvatski sabor, upozorava sindikat.

Osim toga, Zakon o blagdanima nema propisan nadzor, niti kaznene odredbe, pa se onima koji ga krše ne može učiniti ništa.

Radi se o sudbini oko 40.000 prodavača koji rade većinu od 14 blagdana, odnosno sve osim Božića, Nove godine i Uskrsa, i s pravom se pitaju jesu li građani drugog reda, kaže se u pismu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara