Sindikat učitelja platit će iz svog fonda vrijeme provedeno u štrajku

SINDIKAT hrvatskih učitelja (SHU) najavio je danas da će zaposlenima u osnovnim školama platiti vrijeme provedeno u štrajku, a protiv Vlade će podići tužbe zbog ´otimanja plaće i nepoštivanja Kolektivnog ugovora´.

SHU je odlučio posegnuti u štrajkaški fond nakon što je prošli tjedan na Vladinoj koordinaciji propala mogućnost sporazuma sindikata i Ministarstva prosvjete i športa o plaćanju štrajka.

Sindikat će iz fonda isplatiti oko 2,5 milijuna kuna ili 150 kuna neto po danu štrajka članovima SHU-a, ali i zaposlenima koji nisu sindikalno organizirani, a pridružili su se štrajku 13. i 14., te dijelom 15. siječnja.

U štrajku je sudjelovalo 8.161 zaposlenih u osnovnim školama, a sindikat će im solidarni iznos naknade isplatiti u vremenu između isplata plaća za siječanj i veljaču, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SHU-a Dalimir Kuba.

´Protiv Vlade ćemo podnijeti 20-ak ´pilot-tužbi´ za zaposlenike na različitim radnim mjestima i u različitim gradovima´, najavio je Kuba.

Ustvrdio je da će Ministarstvo prosvjete nadoknađivanje dana u štrajku morati platiti 50 posto više tijekom tjedna, odnosno 75 posto više subotom, što je dodatni trošak za proračun, te dodao kako SHU ima saznanja da će dio učitelja odbiti naknadni rad subotom.

Također je napomenuo da Vlada odbija platiti štrajkaše, ali plaća ´nerad onog dijela zaposlenih koji su se izjasnili protiv štrajka, a ipak nisu odradili vrijeme štrajka jer u njihovim školama nije bilo učenika´.

Također je upozorio da će SHU podnijeti tužbu protiv ministra prosvjete Vladimira Strugara jer ´zbog prijateljskih i susjedskih veza´ nije razriješio ravnatelja O.Š. ´Ljudevita Modeca´ iz Križevaca Dragutina Oraka, iako prema zakonu ima sve uvjete za starosnu mirovinu.

U SHU ističu kako ima još slučajeva da Strugar iz osobnih interesa zadržava ravnatelje na položaju koji im po zakonu više ne pripada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara