Sindikat učitelja: Vlada će morati platiti štrajk u osnovnim školama

SINDIKAT hrvatskih učitelja (SHU) organizirat će od 13. siječnja petodnevni štrajk u osnovnim školama, a Vlada će štrajkašima morati platiti vrijeme provedeno u štrajku, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SHUa Dalimir Kuba.

Kuba je najavio da od 13. do 17. siječnja nastave neće biti u 768 osnovnih škola u kojima SHU ima povjerenike, a pozvao je i ostale zaposlene u školama, neovisno o sindikalnoj pripadnosti, da im se pridruže.

Štrajk može biti otkazan jedino ako Vlada udovolji zahtjevima sindikata da se za povećanje plaća u školstvu izdvoji novac iz proračuna Ministarstva prosvjete i športa, te da se raspodijeli i na nenastavno osoblje u školama, kazao je Kuba.

Vlada je za ovu godinu izdvojila dodatnih 200 milijuna kuna za prosvjetu, što je, prema sindikalnim izračunima, dostatno za prosječno povećanje bruto plaća učitelja i nastavnika za oko šest posto.

Tehničko osoblje - kuharice, domari, ložači, čistačice i administrativno osoblje, koji zajedno čine oko 25 posto zaposlenih u školskom sustavu, Vladinom uredbom ostali su zakinuti, smatra sindikat.

SHU traži da se za osnovno školstvo, uz dodijeljenih 130 milijuna kuna, izdvoji još 80 milijuna kuna iz proračuna Ministarstva prosvjete. Raspodjelom tih sredstava među sve zaposlene u osnovnom školstvu plaće bi prosječno porasle 10 posto, ili od pet do 15 posto ovisno o radnom mjestu, kaže Kuba.

Predsjednik SHU-a ocijenio je neutemeljenima izjave premijera Ivice Račana i potpredsjednika Vlade Gorana Granića da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno ustvrdivši da se Vlada na to obvezala potpisivanjem kolektivnog ugovora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račan i Granić obmanjuju javnost kada kažu da se tehničkom i administrativnom osoblju u školstvu ne mogu povećati plaće jer bi to značilo povećanje plaća i ostalima u javnim i državnim službama.

Naime, Vlada je lani u listopadu potpisala Kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi kojim su plaće povećane svim kategorijama zaposlenih u tom sustavu, upozorio je Kuba.

Ne tražimo dodatni novac iz proračuna, već sredstva koja je ministar prosvjete Vladimir Strugar ´sakrio´ u proračunu toga ministarstva, napominje Kuba.

Ministarstvo prosvjete za ovu je godinu dobilo 56 milijuna kuna više za troškove prijevoza nego lani, iz čega proizlazi da je prijevoz poskupio 51 posto, što nije istina, kaže Kuba.

Dodao je kako postoje i drugi ´nejasni´ troškovi Ministarstva prosvjete iz kojih se mogu povećati plaće.

Konferenciji za novinare SHU-a prisustvovao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Andrija Puljević koji je najavio da će i njegov sindikat vjerojatno organizirati štrajk u srednjim školama i učeničkim domovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara