Sindikat učitelja zadovoljan što će plaće u osnovnom školstvu porasti 10 posto

SINDIKAT hrvatskih učitelja zadovoljan je odlukom Vlade o dodatnih 200 milijuna kuna za zaposlene u prosvjeti, zbog čega će plaće u osnovnom školstvu iduće godine porasti 10 posto.

´Zadovoljni smo što Vlada ispunjava obveze iz socijalnog sporazuma ´Partnerstvo za razvoj´ i povećava ulaganja u obrazovanje i znanost´, izjavio je predsjednik sindikata Dalimir Kuba na današnjoj konferenciji za novinare.

Izdvajanja za školstvo iduće će godine dosegnuti 3,44 posto BDP-a, a prosjek u zemljama Europske unije (EU) iznosi 3,55 posto. Kuba je izrazio nadu da će Hrvatska već 2004. dostići razinu EU.

Kuba je odbacio tvrdnje konkurentskih školskih sindikata da će plaće porasti samo učiteljima, istaknuvši da se njegov sindikat zalaže za povećanje plaća svih zaposlenih u osnovnom školstvu.

´Naše kolege plasiraju laži u javnost, jer Sindikat hrvatskih učitelja nikada nije tražio povećanje plaća samo za nositelje sustava, a to su učitelji´, rekao je Kuba.

Također je opovrgnuo tvrdnju predsjednika Nezavisnog sindikata srednjeg školstva Andrije Puljevića da će zaposlenima u srednjem školstvu plaće porasti samo sedam posto. ´Kolege ne znaju računati, jer će i njima plaće rasti 10 posto´, kazao je Kuba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosječna plaća u sustavu osnovnog školstva trenutno iznosi 3.486 kuna, a u srednjem školstvu 3.650 kuna.

Učitelji i nastavnici početnici s VSS-om primaju plaću od 3.640 kuna, oni s 20 godina staža 4.039 kuna, a sa 40 godina staža 4.513 kuna.

Nije bila nikakva tajna da će plaće u prosvjeti porasti, jer je to Vlada najavila odmah na početku pregovora, pa je to znala i koordinacija pet školskih sindikata prije nego je prošloga tjedna organizirala jednodnevni štrajk, dodao je Kuba.

Također je odgovorio predsjedniku Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimiru Severu koji je komentirajući povećanje prosvjetarskih plaća jučer javno upitao ´je li Vlada odlučila nagraditi sindikate koji su ostali ´Partnerstvu za razvoj´´.

´Da, točno je da je Vlada kroz ´Partnerstvo za razvoj´ ispunila obvezu prema Sindikatu hrvatskih učitelja i zato jesmo članovi tog socijalnog sporazuma´, naglasio je Kuba.

Matica hrvatskih sindikata javnih službi, čiji je Kuba predsjednik, iduće će srijede u okviru ´Partnerstva za razvoj´ razgovarati s premijerom Ivicom Račanom o reformi obrazovanja i znanosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara