Sindikat ugostiteljstva i turizma protiv spajanja ministarstava turizma i kulture

SAMOSTALNI sindikat ugostiteljstva i turizma Hrvatske uputio je danas pismo mandataru Vlade Ivi Sanaderu u kojem se protivi najavljenom spajanju Ministarstva turizma s Ministarstvom kulture.

Logično je i neophodno reorganizirati državnu upravu, smanjiti broj ministarstava i odraditi mnoge započete i najavljene reforme, no bila bi "strašna pogreška" kada bi se ukinulo zasebno Ministarstvo turizma i spojilo s Ministarstvom kulture, ističe sindikat u pismu.

Turizam je deklariran kao strateška gospodarska djelatnost Hrvatske, no trebat će još mnogo vremena da se s verbalnih opredjeljenja prijeđe na stvarna rješenja, ocjenjuje sindikat.

Hrvatskoj će trebati još neko vrijeme da stvori dobro organizirani turistički sektor, tako da ne bi trebalo postojati zasebno Ministarstvo turizma, kao što je to slučaj u većini europskih zemalja.

Turizam je pokazao da može ostvariti zavidan financijski učinak i pridonijeti novom zapošljavanju, a predstavlja najbolja izvozna vrata za mnoge domaće proizvode, potiče razvoj drugih proizvodnih djelatnosti, transporta, komunikacije, te poboljšava image zemlje u svjetskim razmjerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, turizmu još uvijek treba zasebno ministarstvo kako bi imao izravni utjecaj u izvršnoj vlasti i kako bi ga zastupala struka, a ne politika, smatra sindikat.

Umjesto ukidanja, ministar turizma morao bi dobiti i ulogu potpredsjednika Vlade, zbog značaja turizma u gospodarskom razvoju, izazova privatizacije društvenog portfelja i stvaranja pretpostavki za dinamičniji razvoj.

Sindikat ističe da ta djelatnost zapošljava oko 40.000 radnika u hotelima, restoranima i turističkim agencijama, te još 40.000 u malom poduzetništvu i obrtu.

Stoga bi bilo dobro da Sanader promisli o mogućim posljedicama spajanja dvaju ministarstava i konzultira se sa strukovnim udrugama, napominje Sindikat turizma i ugostiteljstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara