Sindikat umirovljenika: Vlada odugovlači s obeštećenjem umirovljenika

GLAVNI odbor Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) zaključio je da Vlada odugovlači s donošenjem Zakona o fondu za povrat duga umirovljenicima, istodobno rasprodajući udjele i dionice koje bi mogle biti važne za Fond.

"Iako je Vlada dužnik prema umirovljenicima, ona izbjegava dati čvrsta jamstva za povrat duga i nastoji izbjeći da isplata duga započne prije isteka njezina mandata, pa je upitno hoće li dug biti vraćen", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić.

Zakonski rok za početak funkcioniranja Fonda za obeštećenje umirovljenika je 8. kolovoza 2005., no izračun ukupnog i pojedinačnog duga nije napravljen do danas, niti se radne skupine zadužene za pripremu rada Fonda redovito sastaju.

Sindikalci tvrde da povrat duga očekuje 703.101 umirovljenika, ali oko 50.000 njih neće dobiti povrat duga jer su taj novac već primili kroz dodatak od 100 kuna i šest posto.

Koordinacija umirovljeničkih udruga još je u ožujku poslala pismo premijeru u kojemu traži donošenje Zakona o fondu i bržu provedbu sporazuma, no nije dobila nikakav odgovor.

Nastavi li Vlada s odugovlačenjem i neispunjavanjem obveza, vodstvo umirovljeničkih udruga moglo bi organizirati javne prosvjede, najavljuje SUH.

U zadnje se vrijeme putem medija zastrašuje umirovljenike mogućnošću povrata na stari izračun mirovina, koji bi vodio u stalno zaostajanje mirovina za općim standardom, upozorava SUH te ističe da je za sve umirovljeničke udruge takav model potpuno neprihvatljiv.

Također podsjeća da umirovljeničke udruge ne odustaju od zahtjeva za oslobađanjem od participacije za zdravstvene usluge svih građana starijih od 65 godina, neovisno o statusu umirovljenika.

U SUH-u se slažu s privatizacijom dopunskog zdravstvenog osiguranja, no ističu da dopunsko osiguranje za umirovljenike treba biti javno i na bazi solidarnosti jer dvije trećine umirovljenika živi na granici siromaštva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara