Sindikat: Unatoč štrajku svi naručeni pacijenti bit će uredno operirani

Svi pacijenti koji su ovoga tjedna naručeni u bolnice zbog operativnih zahvata bit će uredno operirani unatoč početku štrajka bolničkih liječnika u srijedu, 15. siječnja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatskog liječničkog sindikata.

Pacijentima koji su za operacije ili pretrage naručeni za idući tjedan, preporučuje se da kontaktiraju svoje liječnike kako bi provjerili jesu li zbog štrajka njihovi zahvati odgođeni.

Sindikat očekuje veliki odaziv oko 7.000 bolničkih liječnika, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do dogovora s Vladom o povećanju plaća, rekao je predsjednik sindikata Ivica Babić.

U štrajku neće sudjelovati oko 5.000 liječnika i stomatologa koji su u zakupu ordinacija u primarnoj zaštiti, budući da je, prema provedenoj anketi, manji broj njih nezadovoljan glavarinama za ovu godinu.

Sindikat traži da plaća liječnika početnika iznosi dvije prosječne plaće ili oko 7.000 kuna, a liječnika specijalista oko 9.000 kuna. Kao primjer navodi da je plaća suca županijskog suda 2,2 puta veća od plaće liječnika specijalista.

Kako bi pridobili što veći broj građana, liječnici će prvih dana štrajka pacijentima, u skladu s preporukama Hrvatskog liječničkog zbora, pružiti širi opseg usluga od onih koje je propisalo Ministarstvo zdravstva.

´Sudionik štrajka bit će svatko tko istakne sindikalni bedž, no ako se štrajkanje produlji postupno će se opseg usluga smanjivati te svesti na dežurstvo i pripravnost´, najavio je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim obveznog zbrinjavanja hitnih medicinskih i stomatoloških slučajeva, liječnici će pružati i medicinsku pomoć kod traumatoloških stanja, u zaštiti djece i žena za vrijeme i nakon poroda, kod zloćudnih bolesti i u transfuziološkoj medicini.

Također će biti liječeni teži oblici zaraznih i duševnih bolesti te obavljane dijalize.

Bolesnicima koji su već primljeni u bolnice bit će pružena sva potrebna pomoć, a bit će odgođena tzv. hladna stanja, odnosno operacije i dijagnostički postupci koji nisu hitni.

Po Babićevim riječima, liječnici su obvezni doći na posao tijekom štrajka, unatoč tome što se u naputku Ministarstva zdravstva ističe kako se štrajk ne može organizirati u prostorima zdravstvene ustanove.

Pri organizaciji štrajka dosad nije bilo većih problema, osim što je štrajk zabranila ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, protiv koje će sindikat podići sudsku tužbu.

Babić je najavio tužbu i protiv Ministarstva zdravstva zbog odluke da se liječnicima ne plati vrijeme provedeno u štrajku.

Štrajk liječnika podržali su Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatsko stomatološko društvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara