Sindikat: Uprava Plive ne želi potpisati socijalni sporazum za radnike Adria servisa

UPRAVA Plive ne želi potpisati sporazum kojim bi se radnicima Plivine tvrtkekćeri Adria servis zajamčila socijalna i radna prava i nakon prodaje Adria servisa novim vlasnicima, rečeno na današnjoj konferenciji za novinare Sindikata energetike, kemije i nemetala.

Pliva u sklopu restrukturiranja kompanije prodaje tvrtku Adria servis koja se bavi ugostiteljstvom i čišćenjem i održavanjem okoliša, a zapošljava 260 radnika, od čega stotinjak na određeno vrijeme, kazao je predsjednik sindikata Ivan Tomac.

Sindikat je ponudio Upravi sporazum kojim bi se radnicima i nakon prodaje tvrtke novom vlasniku još pet godina zajamčilo radno mjesto, a još tri godine prava iz postojećeg kolektivnog ugovora.

Također se traži da, ako novi vlasnik ne može ispuniti te obveze, Pliva preuzme natrag radnike Adria servisa, a ako kroz pet godina tvrtka ode u stečaj Pliva isplati radnicima otpremnine i materijalna prava.

Predsjednik Uprave Željko Čović, međutim, dosad je izbjegavao potpisati takav sporazum što pokazuje da ´nema čiste namjere´ u vezi sudbine tih radnika, ustvrdio je Tomac.

Istodobno, Pliva je zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) podnijela zajednički zahtjev za zakupom prostorija Plivinog kluba u Hatzovoj ulici, gdje bi se nakon Nove godine trebao preseliti HUP.

To pokazuje da Čović, koji je ujedno i predsjednik HUP-a, zbrinjava svoju udrugu na štetu svojih radnika, kaže Tomac.

Glavni zagrebački povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Damir Gašparović podsjetio je kako je Pliva prilikom kupnje poljske farmaceutske tvrtke Polfa morala potpisati socijalni ugovor kojim je radnicima Polfe jamčila radna mjesta i socijalna prava još 10 godina.

´Ako je Pliva mogla zajamčiti takva prava poljskim radnicima, mora ih osigurati i hrvatskim radnicima´, naglasio je Gašparović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara