Sindikat: Vlada i ministarstvo prosvjete ne ispunjavaju obveze prema školstvu

HRVATSKI školski sindikat Preporod ustvrdio je danas da Vlada i Ministarstvo prosvjete uporno ne ispunjavaju neke obveze iz kolektivnih ugovora za osnovne i srednje škole.

Temeljem kolektivnih ugovora spremačice, kuharice, domari i drugi koji rade u smjenama imaju pravo na deset, odnosno dvadeset postotnu naknadu, koju nisu dobili već više od devet mjeseci, tvrdi Preporod u priopćenju.

Vlada također ne isplaćuje naknadu zaposlenicima koji rade u otočnim i planinskim školama, iako je ta obveza stupila na snagu 1. siječnja.

Ako se zna da je Vlada već ranije ukinula povećanje plaća zaposlenima u područjima od posebne državne skrbi, nameće se zaključak da se ne vodi briga o revitalizaciji rijetko naseljenih područja, ocjenjuje Preporod.

Vlada i Ministarstvo prosvjete također već drugu godinu ignoriraju naknadu za rad u smjenama nastavnika i stručnih suradnika.

Dok se govori o preopterećenosti sudova s više od milijun predmeta, Vlada istodobno neispunjavanjem svojih obveza otvara mogućnost za šezdesetak tisuća novih tužbi ako se zaposlenima u osnovnim i srednjim školama u što kraćem roku ne ispune njihova materijalna prava, upozorava sindikat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara