Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu pridružit će se štrajku 13. siječnja

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu (SZHŠ) pozvao je danas svoje članove da se pridruže petodnevnom štrajku u osnovnim školama koji je za 13. siječnja najavio Sindikat hrvatskih učitelja (SHU).

Glavno vijeće sindikata odlučilo je da se provedu pripreme i pozove članstvo u štrajk u isto vrijeme kada je to najavio SHU, bez obzira što se SHU nije pridružio ostalim sindikatima u jednodnevnom štrajku održanom 27. prosinca, stoji u današnjem priopćenju predsjednika SZHŠ-a Marka Ružića.

Sindikat će pristupiti štrajku jer drži neprihvatljivom Vladinu uredbu o povećanju plaća samo učiteljima i nastavnicima, a ne svima zaposlenima u školstvu.

SZHŠ i dalje ostaje pri zahtjevu da se povećaju plaće zaposlenima koji su oštećeni primjenom Zakona o plaćama, te da se u jednakom postotku povećaju plaće svim zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SZHŠ ne prihvaća diskriminaciju svog članstva bez obzira na radno mjesto ili naobrazbu i traži od Vlade da poveća plaće i spremačicama koje primaju samo 1.700 kuna mjesečno, kaže se u priopćenju.

Vlada je tijekom pregovora sa sindikatima pristala na izdvajanje dodatnih oko 200 milijuna kuna za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama.

To je, prema izračunima sindikalaca, dovoljno za povećanje plaća nastavnom osoblju od 4,85 do sedam posto.

Vlada je odbila sindikalne zahtjeve za 20-postotnim povećanjem plaća svima zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara