Sindikat željezničara najavljuje prosvjede od 5. do 18. veljače

SINDIKAT hrvatskih željezničara (SHŽ) najavio je danas da će od 5. do 18. veljače organizirati javne prosvjede radi zaštite interesa svojega članstva..

SHŽ, koji okuplja 3.700 od ukupno 16.000 radnika HŽ-a, organizirat će prosvjede na željezničkim kolodvorima svih većih hrvatskih gradova, a zadnji prosvjed održat će 18. veljače u Zagrebu, kada će članovi sindikata otići i na Markov trg, najavio je predsjednik sindikata Ivan Forgač.

Tijekom prosvjeda neće biti ometanja željezničkog prometa, no 18. veljače trebao bi također biti organiziran sindikalni sabor na kojem bi se odlučilo o organiziranju štrajka, rekao je Forgač na konferenciji za novinare.

SHŽ je nezadovoljan položajem radnika Putničkog prijevoza (kondukteri, blagajnici, pratitelji, šefovi vlakova itd.), Carga (manevristi, vlakovođe, skladištari, tranziteri itd.) i Održavanja lokomotiva i vagona (KV i VKV radnici, predradnici, poslovođe, tehničari itd.).

Zbog toga SHŽ nije htio potpisati sadašnji Kolektivni ugovor, koji zadovoljava samo 20 posto zaposlenih u HŽ-u, istaknuo je Forgač.

SHŽ traži povećanje cijene sata rada za prosječno 20 posto, vrednovanje otežanih uvjeta rada s 25 posto, stimulacije od 20 posto i ulaganje u poboljšanje uvjeta rada.

Predsjednik SHŽ-a kritizirao je i proces restrukturiranja HŽ-a, posebno izdvajanje pojedinih HŽ-ovih djelatnosti u tvrtke-kćeri, iza čega se skriva namjera za novim otpuštanjem radnika.

Tako je u sklopu izdvajanja Održavanja lokomotiva i vagona predviđeno otpuštanje 65 radnika, a novim pravilnicima namjeravaju se zaposlenima smanjiti stečena prava, upozorio je Forgač i najavio sintužbe protiv Uprave.

Iz Uprave HŽ-a danas su ipak stigli pozitivni signali u vezi sindikalnih zahtjeva, dodao je Forgač te najavio da će se pregovori nastaviti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara