Sindikat znanosti o izboru rektora Zagrebačkog sveučilišta

NEZAVISNI sindikat znanosti i visokog obrazovanja poručio je u današnjem priopćenju da bi za rektora Zagrebačkog sveučilišta trebalo izabrati kandidata koji se najkonkretnije očituje oko najvažnijih pitanja budućnosti sveučilišta.

Po mišljenju sindikata to je u prvom redu pitanje pravne integracije sveučilišta, odnosno zalažu li se kandidati za organsku, tj. pravnu integraciju sveučilišta, u kojoj se ukida pravna osobnost fakulteta, ili ga zadovoljava postojeća forma tzv. funkcionalne integracije sveučilišta.

Biračko bi tijelo trebalo uzeti u obzir i stajališta kandidata prema budućnosti bolonjskog procesa, upisu djece branitelja, kao i suradnji s gospodarstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikat smatra kako bi bilo pogubno da se suradnja s gospodarstvom pretvori u supstitut za neadekvatno financiranje od države ili "eldorado" za nastavničke tezge.

Također upozorava kako bi se pri izboru rektora trebalo voditi računa o odnosu kandidata prema korupciji u visokom obrazovanju, studentima, studentskim školarinama i nepravednom sustavu plaćanja studija.

Važno je i stajalište prema ulozi Zagrebačkog sveučilišta i njegovu odnosu prema proizvodnji novih mikro sveučilišta u zemlji, te prema stručnim studijama i izgradnji binarnog sustava visokog obrazovanja.

Izbjegavanje odlučnih odgovora na ta pitanja pretvara izbor između različitih vizija i politika u izbor između različitih osoba, što umanjuje važnost izbornog postupka, kaže se u priopćenju Sindikata znanosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara