sindikat znanosti: prijedlog izmjena zakona o znanosti korak unatrag za integraciju sveučilišta

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je novi prijedlog izmjena Zakona o znanosti korak unatrag za integraciju hrvatskih sveučilišta.

Predloženim izmjenama zakona, koji je usvojen lani u srpnju, zapravo se produbljuju njegovi glavni nedostaci, umjesto da se omogući integracija sveučilišta, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa krenulo je u izmjene postojećeg zakona zbog neprovedivih rokova i neusklađenosti, no iako je izmjenama taj dio poboljšan, pogoršane su odredbe o upravljanju sveučilištima jer se ponovno uvodi delegatski sustav umjesto izbora u okviru jedinstvenog sveučilišnog izbornog tijela.

Sindikat upozorava da će to samo zapečatiti fragmentirano stanje u kojem se sveučilišta nalaze jer će fakulteti, koji će birati svoje predstavnike u Senat, zadržati pravnu osobnost.

Ribić tvrdi da će članovi Senata, budući da će ih birati fakulteti, štititi interese pojedinih fakulteta, a ne sveučilišta kao integrirane cjeline.

Također je štetno što se izmjenama predlaže ukidanje Sveučilišnih vijeća koja su trebala upravljati poslovima sveučilišta, a njihove se ovlasti prebacuju na Senate.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senat se ponovno pretvara u neučinkovito tijelo koje odlučuje o svemu i svačemu i u kojem se miješaju poslovodne i akademske funkcije, upozoravaju sindikalci tvrdeći da je to prepreka prilagodbi visokoobrazovnog sustava europskim standardima.

Iako se predloženim izmjenama predviđa da će integracija sveučilišta nastupiti 2008. godine, po sindikalnim procjenama to je neprovedivo jer zakonom nisu osigurani mehanizmi za ostvarenje tog cilja.

Sindikat znanosti osvrnuo se i na probleme u funkcioniranju Ministarstva znanosti, upozoravajući da je došlo do zastoja u financiranju znanstvenih i visokoobrazovnih ustanova.

Nezadovoljan je i komunikacijom s ministarstvom, rješavanjem problema članova sindikata i zastojom u rješavanju stambenih pitanja sveučilišnih nastavnika.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara