Sindikat znanosti sadašnju vlast ocijenio s vrlo dobrim, a prethodnu dovoljnim

NEZAVISNI sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je četverogodišnji mandat vladajuće koalicije s prosječnom ocjenom vrlo dobar (3,6), dok je prethodnoj vlasti prije četiri godine dao dvojku (2,3).

Sindikalci u današnjem priopćenju zaključuju da je u proteklom četvorogodišnjem razdoblju u odnosu na razdoblje od 1996. do 1999. godine ostvaren napredak na svim područjima osim u politici plaća i slobodi medija.

Sadašnja vlast je za položaj znanosti dobila ocjenu dobar (prethodna dovoljan). Sindikat smatra da je tek započeta reforma znanosti i visokog obrazovanja napredak u odnosu na prethodno razdoblje, ali nedostatno za potrebe društva i vremena.

Iz akademskih sloboda sindikat je vladajućoj koaliciji dao odličan (prethodnoj vrlo dobar), navodeći da je autonomija sveučilišta na visokoj razini, a novi zakon zadovoljava sve međunarodne standarde.

Za politiku plaća sadašnjoj vlasti udijelio je dobar (prethodnoj vrlo dobar). Sindikat upozorava da su znanstvenici i nastavnici u drugoj polovici ove godine počeli zaostajati s plaćama.

Iz sindikalnih prava sadašnja je vlast prošla s odličnim (prethodna s vrlo dobrim). Sindikat smatra da je razina sindikalnih prava sukladna međunarodnim standardima.

Za socijalnu pravdu ocjenjena je s vrlo dobrim (prethodna dovoljnim) jer su skraćenim radnim vremenom i izmjenama Zakona o radu većinom nastupile pozitivne promjene, no ocjenu kvari sve veće raslojavanje hrvatskog društva.

Sindikat je upisivao u otvoreni indeks i ocjene iz strateških nacionalnih interesa, vladavine prava, gospodarstva, ljudskih prava, slobode medija, vojske i državne uprava i moralnog odgoja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara