Sindikati: Ako Vlada ne odgodi drugi krug, svim sredstvima branit će se brodogradilišta

Sindikati: Ako Vlada ne odgodi drugi krug, svim sredstvima branit će se brodogradilišta

Tekst: I.Ć.
Foto: Tea Cimaš (Cropix)

"SPREMNI smo svim sredstvima braniti svoja radna mjesta, tražiti ostavke svih onih koji su krivci za porazan rezultat prvog kruga natječaja, pa i ostavku Vlade", stoji u priopćenju sindikata metalaca Hrvatske koji su ovih dana započeli potpisivanje peticije za spas hrvatskih brodogradilišta.

> Dva dana nakon neuspjele privatizacije financijska policija upala u brodogradilišta

> Dvije ponude za brodogradilišta zabrinule Polančeca: Sada vidim koliko je ovo veliki problem

Naime, su uputili pismo Vladi RH jer unatoč njihovom upozorenju nije izabrano pravo vrijeme za prodaju hrvatskih brodogradilišta, a Vlada RH iste je objavila u trenucima najveće gospodarske i financijske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo iznenađeni rezultatom prvog kruga natječaja te tražimo odgodu objave drugog kruga", tvrde u Sindikatu objašnjavajući kako je cilj potpisivanje peticije radnika izravno iskazivanje stava odnosno mišljenje građana po pitanju privatizacije brodogradilišta. Ukoliko Vlada ne prihvati njihov prijedlog spremni su "svim sredstvima braniti brodogradilišta".

Peticija do polovice mjeseca

Samo u Trogiru ovog vikenda skupljeno je 1660 potpisa izvijestio je Slavko Bilota glavni povjerenik Sindikata metalaca Brodotrogira, a potpisivanje se nastavlja. U Rijeci je u samo dva dana skupljeno više od 5 tisuća potpisa.  Peticija će trajati do 14. listopada.

Podsjetimo, Vlada je ovog ljeta odlučila raspisati javni poziv za privatizaciju pet brodogradilišta kako bi im se, po riječima premijerke Jadranke Kosor, omogućilo restrukturiranje i modernizacija. U prodaju po nominalnoj vrijednosti dionica samo je BSO, za kojeg se traži 18,16 milijuna kuna, dok se četiri brodogradilišta - Brodotrogir, Kraljevica, 3. maj i splitsko brodogradilište prodaju po posebnim uvjetima, odnosno po jednu kunu. Stigle su samo dvije ponude, a dva dana nakon otvaranja ponuda financijska policija češljala je brodogradilišta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara