Sindikati će nakon ljeta tražiti referendum o Zakonu o referendumu

Tekst: J.D.
Foto: Nikša Stipaničev (Cropix)


SINDIKALNA akcija prikupljanja potpisa za referendum o izmjenama Zakona o radu ide više nego dobro, a dosad je prikupljeno 79 posto potrebnih potpisa, rekao je za Index koordinator akcije prikupljanja potpisa i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

"Imamo šest dana s današnjim i znamo da to nisu najsretniji dani zbog vikenda i praznika, pa upravo zato šaljemo apel na sve građane da se izlazi i da se pomogne prikupiti potpise. Dodatni razlog je jučerašnje ponašanje u Saboru - SDP je glasao za ustavne promjene, prihvaćajući da njihovom prijedlogu o broju potpisa za referendum nije udovoljeno. Ja im zahvaljujem na svoj pomoći pri prikupljanju potpisa, ali mi zbog toga jučerašnji postupak još više nije jasan", rekao je Matijašević.

Novi referendum

Sindikati su najavili da će nakon godišnjih odmora pokrenuti i novu akciju prikupljanja potpisa za referendum, ovaj put o promjenama samog "ciljano nedorečenog" Zakona o referendumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manje je važan Zakon o radu, s ovim brojem potpisa smo već jači u pregovorima, puno je važnije da narod, unatoč rigidnim odredbama i ciljanim neusklađenostima, ostvari pobjedu u borbi za demokraciju, nakon čega neće biti ništa isto. Ono što najavljujemo je da ćemo narodnom akcijom učiniti ono što politika nije htjela i nakon godišnjih odmora prikupiti potpise za izmjenu Zakona o referendumu", rekao je Matijašević i dodao kako vjeruje u hrvatske građane.

Žele razjasniti nebuloze oko referenduma

Rekao je da sindikati žele smanjiti postotak potrebnih potpisa, koji nigdje nije tako visok, kao i povećati vrijeme prikupljanja potpisa, koje nigdje nije tako kratko. "Usto, želimo razjasniti nebulozu koja je sada prisutna, a to je da se mora prikupiti potpise deset posto biračkog tijela. Trenutno to znači da se mora prikupiti više od deset posto glasova građana Hrvatske, jer smo jedna od rijetkih država u kojima je biračko tijelo veće od broja građana", rekao je Matijašević.

Upozorio je na još jednu nedorečenost. "Teoretski bi za ovaj referendum vrijedili potpisi građana u dijaspori. Kakve oni veze imaju sa Zakonom o radu u Hrvatskoj? To nema smisla i to je samo jedna od stvari koje želimo razriješiti, jer jučer, osim časnih iznimaka, nitko u Saboru na to nije bio spreman", rekao je.

Posebno je zahvalio Hrvatskim laburistima i Listi zelenih, koji su od prvog dana "marljivo s vojskom svojih aktivista sudjelovali u akciji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara