Sindikati dogovorili referendumsko pitanje i odbili razgovore s Josipovićem i Kosoricom

Tekst: I.Kri.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

"JESTE li za zadržavanje važeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima", pitanje je koje bi se trebalo pojaviti na referendumu o izmjenama Zakona o radu ako sindikati uspiju od sljedeće srijede do 23. lipnja prikupiti dovoljnih 450 tisuća potpisa.

Sindikati su s današnjeg sastanka Koordinacije hrvatskih sindikalnih središnjica odbili poziv premijerke Jadranke Kosor za održavanje radnog sastanka 8. lipnja. Razlog za odbijanje poziva je neudovoljavanje sindikalnim zahtjevima za povlačenjem Vladinog prijedloga izmjena Zakona o radu.

Josipovića odbili zbog prezauzetosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati neće dva dana kasnije otići niti kod predsjednika Ive Josipovića na sjednicu Savjeta za gospodarstvo. Predsjednika su odbili "jer zbog prezauzetosti operativnim zadaćama nisu u mogućnosti prisustvovati sjednici".

Sindikati smatraju kako su izmjene ZOR-a pogubne za radništvo zato što će nestankom kolektivnih ugovora nestati i neka njihova prava, kao što je uvećana plaća za noćni i prekovremeni rad, rad nedjeljom i državnim praznikom.

Kolektivni ugovor tiče se svih radnika

Neće više biti niti uvećanja plaća za 0,5 posto po godini staža, plaćanja putnih troškova, jubilarnih nagrada te još mnogo toga. Smatraju kako rezanje prava nije samo problem 240 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama, već svih milijun i pol zaposlenih Hrvata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara