Sindikati državnih službi ogorčeni što ih nije primio Mesić

Sindikati državnih službi izrazili su danas ogorčenje što ih danas, unatoč najavi, nije primio Predsjednik Republike Stjepan Mesić, već njegovi savjetnici.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat vojnih službenika i namještenika zatražili su sastanak s Mesićem u vezi materijalnog i socijalnog statusa zaposlenih u državnim službama, te trodnevnog štrajka koji su najavili za drugu polovicu veljače. "Najoštrije osuđujemo što nije došlo do susreta Predsjednika Republike i prvog državnog službenika sa sindikatima koji predstavljaju više od 45.000 sindikalno organiziranih državnih službenika i namještenika", kaže se u sindikalnom priopćenju.

Sindikati su "neugodno iznenađeni" nastupom Predsjednikovih savjetnika, koji su pokazali da ne razlikuju konkretan kolektivni radni spor od strateških i načelnih pitanja koja se raspravljaju na razini Gospodarsko-socijalnih vijeća (GSV) i sindikalnih središnjica.

Sindikati državnih službi djeluju kroz dvije sindikalne središnjice, a jedan nije učlanjen ni u jednu središnjicu, pa se u slučaju štrajka državnih službi ne radi o pitanju koje treba raspraviti na razini GSV-a ili sindikalnih središnjica.

Svojem članstvu prenijet ćemo poruku da nas nakon predsjednika Vlade nije primio ni Predsjednik Republike, a naša nakana da razgovaramo s najvišim predstavnicima poslodavaca u državnoj službi nije naišla na razumijevanje, ističu sindikalci.

Zbog toga sindikati državnih službi nastavljaju pripreme za trodnevni štrajk u drugoj polovici veljače.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara