Sindikati i dalje bez konsenzusa oko rada trgovina nedjeljom

Čelnici šest sindikalnih središnjica ni nakon današnjeg sastanka s premijerom Ivom Sanaderom nisu postigli konsenzus oko radnog vremena u trgovini.

Dio sindikalnih središnjica protivi se zabrani rada nedjeljom, dio je podržava, a dio se zalaže za "djelomičnu zabranu" rada.

Premijer Sanader je nakon sastanka istaknuo kako se zalaže da, iako je to već propisano drugim aktima, u novi Zakon o trgovini uđe i odredba po kojoj bi radnici koji rade nedjeljom bili dodatno plaćeni.

Najavio je da će se o zakonu koji regulira rad nedjeljom raspravljati i idućeg tjedna na sastanku s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst protivi se zabrani rada nedjeljom, te ne podržava uplitanje Crkve u to pitanje jer je ono isključivo ekonomske prirode.

Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata je protiv rada nedjeljom, osim u slučaju prijeke potrebe i šireg društvenog značaja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata javnih službi mišljenja je da rad nedjeljom treba zabraniti sve dok se prijave radnika ne počnu brzo rješavati na prekršajnim sudovima.

Ivan Tomac, v. d. predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, napomenuo je da mora poštivati želje svoje članice, Sindikata trgovine Hrvatske, koji traži zabranu rada trgovina nedjeljom.

Na sastanku je iznesen prijedlog po kojem bi sindikalni povjerenici mogli, u slučaju kršenja radničkih prava, zvati inspektora rada koji bi odmah trebao izaći na teren.

Na današnjem sastanku Sanadera i sindikalnih čelnika razgovaralo se i o novom Zakonu o privatizaciji koji bi trebao unaprijediti radničko dioničarstvo.

(Hina) xkt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara