Sindikati i MMF suglasni da je vanjski dug najveći problem

PREDSTAVNICI sindikalnih središnjica i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izjavili su nakon današnjeg razgovora kako su suglasni da je hrvatski vanjski dug najveći problem pa treba učiniti sve kako bi se zaustavio njegov rast.

Šef misije MMF-a za Hrvatsku Dimitri Demekas, koji je u Zagreb došao prije tjedan dana kako bi otpočeo pregovore s Vladom o novom stand-by aranžmanu, izjavio je nakon sastanka sa sindikatima da je ohrabren jer je postignuta suglasnost oko najvažnijih pitanja.

Pitanje duga je najveći problem i njegov rast treba zaustaviti jer je došao na razinu kada može ugroziti gospodarstvo, rekao je Demekas koji smatra da je za smanjivanje duga najvažniji instrument državni proračun.

Misija MMF-a neće donositi odluke kako smanjiti dug već to treba učiniti hrvatska Vlada. No, najavio je Demekas, misija će se u svibnju vratiti u Hrvatsku kako bi na temelju snimanja stanja i uspoređivanja Hrvatske s drugim zemljama dala Vladi preporuke, koje ona može i ne mora slijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici MMF-a i sindikalnih središnjica također su se usuglasili da treba provesti racionalizaciju državne i lokalne uprave, te zaustaviti ili usporiti kapitalne investicije koje nisu ekonomski opravdane.

Čelnici šest sindikalnih središnjica poručili su predstavnicima MMF-a da je za njih neprihvatljivo svako daljnje smanjivanje plaća i radnih prava.

No, po riječima predsjednika Sindikata usluga UNI-CRO Stjepana Kolarića, Vlada će sama snositi odgovornost za svoje odluke jer su predstavnici MMF-a istaknuli kako ničim ne uvjetuju sklapanje aranžmana, već Vlada samostalno donosi odluke, uvažavajući ili ne smjernice MMF-a.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst rekao je da se MMF ne želi miješati u Vladine odluke pa sindikati neće dozvoliti Vladi da joj MMF posluži kao izgovor za smanjivanje radničkih prava, kao što je to radila bivša Vlada.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak zatražio je od Vlade da razgovori s MMF-om budu javni jer će se stand-by aranžman odraziti na standard građana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara