Sindikati imaju 91 posto potpisa

Tekst: V.Š.
Foto: Nikša Stipaničev

SINDIKATI su zaključno s jučerašnjim danom prikupili 91 posto potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma.

"Skupili smo 91 posto. Uvjeren sam u pobjedu, ali apeliram na građane koji se žele potpisati da to učine što prije", rekao nam je u telefonskom razgovoru predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Sindikati su potpise za referendum protiv Vladinih izmjena Zakona o radu počeli prikupljati 9. lipnja, a rok za predaju 450.000 potpisa je u srijedu, 23. lipnja.

Matijaševića smo upitali što sindikati namjeravaju nakon srijede i namjeravaju li tada rehabilitirati prekinute pregovore s premijerkom Kosor. Predsjednik HUS-a odgovorio nam je da tada apsolutno slijedi razgovor s Vladom o kojemu će ovisiti hoće li referenduma biti ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Stvari su u našim rukama kad skupimo potpise"

"Onda će stvari biti u našim rukama i mi ćemo iznijeti svoje zahtjeve. Ako ih Vlada odbije ispoštovati, idemo na referendum", rekao je.

Premijerka Kosor je ovoga tjedna ipak odustala od najave da sa sjednice Vlade Saboru uputi amandmane na izmjene Zakona o radu. Ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je nakon sjednice da odustajanje od slanja amandmana nije povezano sa zahtjevom sindikata da se o njima ne raspravlja dok se ne završi prikupljanje potpisa.

Matijašević je ovih dana oštro upozorio predsjednika Sabora Luku Bebića da se "ni u kom slučaju ne usudi staviti na dnevni red Sabora" Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu dok se prikupljaju potpisi za referendum.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ranije je ocijenio da se takvo što najvjerojatnije neće dogoditi. "Teoretski je moguće, ali to bi pokazalo da Vlada na radništvo zaista ide đonom. Mudra vlada to ne bi napravila i ne bi podlegla svojoj povrijeđenoj sujeti", ispričao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara