Sindikati javnih službi napustili sastanak s predstavnicima Vlade

SINDIKATI javnih službi koji su danas trebali pregovarati s predstavnicima Vlade o plaćama i materijalnim pravima u idućoj godini napustili su sastanak u Banskim dvorima jer nisu došli glavni Vladini pregovarači.

Na pregovore nisu došli potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je zadužena za javne službe, i ministar financija Ivan Šuker, koji je mjerodavan za financijsku stranu pregovora, rekla je Hini koordinatorica sindikata Spomenka Avberšek.

"S obzirom na to sindikati nisu počeli pregovore već su zatražili da se za sutra zakaže sastanak na kojem će biti Kosor i Šuker, bez kojih se ne može pregovarati", kazala je Avberšek.

Pregovori su trebali početi danas, nakon što su sindikati 28. listopada s Vladom potpisali protokol o kolektivnom pregovaranju i iznijeli svoje zahtjeve za povećanjem plaća.

No, na sastanak su došli državni tajnici pojednih resora koji nemaju ovlasti za ozbiljne pregovore, kažu sindikalci.

Koordinacija sindikata javnih službi izdala je i priopćenje u kojem optužuje Vladu za izbjegavanje pregovora i neuvažavanje 150.000 zaposlenih u javnim službama.

Budući da bi Vlada prijedlog proračuna trebala usvojiti sutra, ove godine nije bilo pregovora o plaćama korisnika proračuna i materijalnim naknadama, prvi puta nakon dugo godina i Vlade u kojoj je premijer bio Nikica Valentić, ističe se u priopćenju.

Zbog toga sindikati javnih službi počinju pripreme za štrajk i demonstracije u ime 150.000 ljudi, najavljuje se u priopćenju.

Sedam sindikata javnih službi traži povećanje osnovice za plaće u 2005. za šest posto, te postupno povećanje plaća u iduće tri godine za ukupno 12 posto, koliko zaostaju za plaćama u gospodarstvu.

Sindikati koji predstavljaju zaposlene u prosvjeti, znanosti, kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi traže također selektivno povećanje koeficijenata za plaće od četiri do 10 posto, ovisno o godinama radnog staža.

Predlažu i povećanje božićnice i regresa s 1.000 na 1.500 kuna, osnovice za jubilarnu nagradu s 1.800 na 2.000 kuna i dara za djecu s 400 na 600 kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara