Sindikati javnih službi nezadovoljni pregovorima s Vladom

Niti osmi dan od zadnjeg i jedinog pregovaračkog sastanka Vlade i sindikata javnih službi nije stigao poziv za sljedeći sastanak unatoč dogovoru s ministrom financija da će se takav sastanak održati, priopćili su danas sindikati javnih službi.

Umjesto sastanka stigao je prijedlog da se pregovara u radnim skupinama za božićnicu, dar za djecu, jubilarne nagrade i regres, a da se nakon usvajanja proračuna pregovara o osnovici, čime se nastavlja "neozbiljnost i neodgovornost" Vlade u odnosu na 150 tisuća ljudi u javnim službama, kaže se u priopćenju.

Sindikati javnih službi odbili su takve prijedloge i zahtijevaju pregovarački sastanak s ministrom financija Ivanom Šukerom prije usvajanja državnog proračuna, kako bi pregovarali o elementima iz Protokola o pregovorima Vlade i sindikata, uključujući i osnovicu za plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada očito nije zainteresirana niti za potpisivanje kolektivnog ugovora (KU), što je povoljna stvar za sindikate. Naime, za tako nisku razinu prava koju Vlada nudi, potpis KU-a ne donosi ništa, a obvezuje sindikate na socijalni mir.

Zahvaljujući pregovaračkoj strategiji Vlade, sindikatima su mogućnosti za štrajk otvorene kroz cijelu iduću kalendarsku godinu, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara