Sindikati javnih službi: Povećanje osnovice nije zbog izbora

VLADA se Temeljnim kolektivnim ugovorom (TKU) obvezala da će uskladiti zaostajanje plaća u javnom sektoru za ostalim plaćama, pa sadašnju Vladinu ponudu za povećanjem osnovice ne treba povezivati s predstojećim izborima, ustvrdili su danas čelnici pregovaračkog odbora sindikata javnih službi.

"Pregovori su kontinuirani nastavak dijaloga o položaju javnih službi, a ne cjenjkanje na tržnici", rekao je novinarima Vilim Ribić, jedan od članova sindikalnog pregovaračkog tima.

Ribić smatra da sindikati sada imaju idealnu priliku da se izbore za pravedniju cijenu rada jer još nije usvojen proračun.

Vladin pregovarački tim, koji je dosad odbijao pregovarati o rastu plaća, ponudio je sindikatima rast osnovice za 4,3 posto. Osnovica, koja se nije mijenjala tri godine, iznosi 4.232 kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati traže povećanje osnovice od 1. siječnja za pet posto i još za oko 3,5 posto od 1. srpnja, temeljem usporedbe plaća u prosvjeti, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi s plaćama u gospodarstvu.

Pritom ističu da će se ugovorene obveze trebati poštovati neovisno o tome koja će stranka ili koalicija nakon izbora sastaviti novu Vladu.

Predstavnik zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević pristao je naknadno potpisati protokol o pregovorima nakon što su ostali sindikati priznali da su, bez konzultacija s Puljevićevim sindikatom, Vladi dali mišljenje da proširi dodatak TKU-a i na njegov sindikat, iako ga je on ranije odbio potpisati.

Nastavka pregovora je zakazan za četvrtak, kada će se razmatrati i sindikalni zahtjevi za božićnicom od 1.250 kuna i povećanjem dnevnice na 170 kuna, te pregovarati o regresu i jubilarnim nagradama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara