Sindikati: MMF očekuje nastavak dobre suradnje s novom vladom

VODITELJ Misije MMF-a Hans Flickenschild rekao je danas čelnicima sindikalnih središnjica da očekuje nastavak dobre suradnje s novom Vladom.

Sindikalni čelnici razgovarali su s izaslanstvom MMF-a, koje je stiglo u Zagreb radi treće provjere ostvarivanja stand-by aranžmana koji istječe u travnju iduće godine.

MMF je zadovoljan suradnjom s Vladom u odlasku, a očekuje da će se ona nastaviti i s novom, dok će razina suradnje ovisiti o tome hoće li Vlada sklopiti novi aranžman s MMF-om, rekao je Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izaslanstvo MMF-a zanimala su sindikalna očekivanja nakon promjene vlasti. Sindikalci očekuju od nove Vlade nastavak socijalnog dijaloga. Također, očekuju da će Gospodarsko-socijalno vijeće raspravljati o zakonskim prijedlozima prije upućivanja u Sabor i da će u radu tog tijela Vladu predstavljati ministri.

Izaslanstvo je najavilo da će završnu provjeru provedbe aranžmana zbog promjene vlasti obaviti u veljači iduće godine, kada će ponovno doći u Hrvatsku, rekao je Sever.

Po njegovim riječima, MMF je zadovoljan rastom BDP-a od pet posto, niskom stopom inflacije od 1,75 posto, trendom pada stope nezaposlenosti i visokim rezervama Hrvatske narodne banke, koje mogu pokriti troškove uvoza za čak pet mjeseci, rekao je Sever.

No, MMF je zabrinut zbog deficita tekućeg državnog računa koji iznosi osam posto BDP-a i stope vanjskog duga koji je dosegao udio od 73 posto BDP-a, dodao je izvor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara