Sindikati: Multinacionalne kompanije u Hrvatskoj uglavnom poštuju radnička prava

HRVATSKI sindikati ocijenili su danas da multinacionalne kompanije u Hrvatskoj uglavnom poštuju radnička prava.

´Niti u jednoj kompaniji u posljednje vrijeme nemamo velikih problema´, izjavio je na konferenciji za novinare koordinator Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za multinacionalne kompanije Damir Gašparović.

Dodao je da velike međunarodne tvrtke dosta razmišljaju o socijalnoj klauzuli za razliku od prethodnih godina kada se o pravima radnika u privatiziranim tvrtkama vodilo manje računa.

Naveo je primjer dubrovačkog hotela Cavtat gdje je španjolski kupac sam predložio da se socijalna klauzula ugradi u kupoprodajni ugovor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gašparović ipak smatra da bi stečena prava i zabranu otkaza u određenom roku trebalo uvesti kao zakonsku obvezu kupca, kao što je to slučaj u Poljskoj.

Stručnjak Međunarodne konfederacije slobodnih sindikata za pitanja globalizacije Dwight Justice također smatra da bi osnovna radnička prava u multinacionalnim kompanijama trebali štititi zakon i vlade pojedinih zemalja.

Uloga je sindikata u kolektivnim pregovorima s upravama tvrtki ta prava povećati, kaže Justice koji je pozvao sindikate da se organiziraju na međunarodnoj razini kako bi se što bolje postavili prema multinacionalnim kompanijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara