Sindikati najavili genaralni štrajk poslije Uskrsa!

Sindikati najavili genaralni štrajk poslije Uskrsa!

Tekst: V.Š.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

INDUSTRIJSKI sindikati unutar Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) započeli su konzultacije o organizaciji generalnog štrajka zbog općeg stanja u gospodarstvu, koji bi se mogao održati u tjednu poslije Uskrsa, rekla je predsjednica SSSH Ana Knežević na današnjoj konferenciji za novinare.

Štrajk koji bi trebao trajati sat-dva održao bi se u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, a možda i u drugim gradovima, i prethodio već najavljenom velikom prvosvibanjskom prosvjedu.

Upozoravali smo da će krizni porez smanjiti kupovnu moć i promet u trgovini na malo!

"Radna mjesta se i dalje zatvaraju, cijene rastu, a dok druge zemlje stimuliraju proizvodnju i potrošnju, u Hrvatskoj se čini obrnuto. Upozoravali smo da će krizni porez smanjiti kupovnu moć i promet u trgovini na malo, što se i dogodilo. Rezultat je gubitak radnih mjesta s daljnjom tendencijom povećanja nezaposlenosti", rekla je Knežević.

Ona smatra da su glavni uzroci oštrog rasta nezaposlenosti izostanak stimuliranja proizvodnje i potrošnje te uvođenje kriznog poreza. Prema jutros objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih u Hrvatskoj u veljači se popeo na 317.625.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Hrvatskoj se 90 posto radnika zapošljava na određeno

Čelnica SSSH izvijestila je i o inicijativi Saveza za izmjene Zakona o minimalnoj plaći. Sindikat predlaže usklađivanje minimalne plaće s indeksom potrošačkih cijena, a ne s kretanjem BDP-a, kako je sada određeno, zato što bi minimalna plaća po sadašnjem rješenju, s obzirom na to da je BDP u padu, bila utvrđena u manjem iznosu nego u prethodnom jednogodišnjem razdoblju.

Knežević traži ukidanje iznimaka u visini mjesečne plaće za tekstilnu, drvoprerađivačku i kožarsko-obućarsku industriju te određivanje minimalne plaće prema stručnoj spremi. Komentirala je i Vladine razgovore s Hrvatskom udrugom poslodavaca o izmjenama Zakona o radu, ističući da se u Hrvatskoj gotovo 90 posto radnika zapošljava na određeno radno vrijeme.

S kontrolom prekovremenog rada otvorilo bi se preko 100.000 mjesta


"Vlada se upliće u ta pitanja, a rekla je da je to predmet razgovora sindikata i poslodavaca. Rješenje nije u stvaranju dodatne radne nesigurnosti nego u otvaranju novih radnih mjesta", rekla je, dodavši da bi se u Hrvatskoj u kratkom vremenu moglo otvoriti 100.000 radnih mjesta kad bi se učinkovito kontrolirao prekovremeni rad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara