Sindikati najavili u ponedjeljak blokadu splitske Željezare

PREDSJEDNIK HUS-ova Nezavisnog sindikata u splitskoj Željezari Zvonko Šegvić najavio je danas da će na poziv HUS-a i Sindikata metalaca radnici Željezare u Kaštelima u ponedjeljak blokirati sve ulaze u tvornicu kako bi onemogućili dolazak na posao članova Uprave i Nadzornog odbora.

Istaknuo je kako su radnici ogorčeni na Vladu jer, kako je rekao, još nije poštovala odluke o pokretanju proizvodnje i isplati sedam zaostalih plaća, a istodobno je članovima Nadzornog odbora isplaćeno 100 tisuća kuna naknade.Šegvić je kazao da će blokada potrajati sve dok Ministarstvo gospodarstva ne provede Vladine odluke, uključivo i opoziv Uprave i Nadzornog odbora.

Sindikalisti su i danas od Vlade zatražili da imenuje krivce za stanje u Željezari, naglasivši da nije odgovorno samo bivše tvorničko vodstvo nego i nova Uprava i članovi Nadzornog odbora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon 90 dana prisilna mraka radnici su na rubu strpljivosti, a ako oni nemaju posla, nema ga ni Uprava Željezare", kazao je Šegvić, dodavši kako je Vlada ponovno prevarila 416 radnika. Zamjerili su predsjedniku Vlade Ivici Račanu, potpredsjedniku Vlade Slavku Liniću i ministru gospodarstva Ljubi Jurčiću što nisu posjetili Željezaru i susreli se s radnicima koji su tek prije dva mjeseca primili jednu plaću i to za lanjski kolovoz.

Prozvali su i glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića koji je svojedobno kao "županijski državni odvjetnik u Splitu zaprimio kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora Željezare Pere Antunovića, osumnjičena za nanošenje financijske štete poduzeću od 30 milijuna kuna", podsjetivši ga da taj predmet još leži u ladici Odvjetništva.

Sindikalni su čelnici zatim zapalili deset svijeća pred Tvornicom, kako bi, rekli su, iskazali "pijetet prema žrtvama gospodarske pljačke".

(Hina) merc dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara