sindikati odlučili prekinuti pregovore o izmjenama zakona o radu

Sindikalni čelnici odlučili su danas prekinuti pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR) jer nisu uvaženi njihovi prijedlozi u vezi otpremnina, otkaznih rokova i naknada za nezaposlenost.

Predsjednici pet središnjica i autonomnih sindikata izvan središnjica u priopćenju traže hitan razgovor s predsjednikom Vlade Ivicom Račanom, naglašavajući da do sastanka s premijerom neće sudjelovati u radu tripartitne radne skupine za usuglašavanje o izmjenama ZOR-a.

Ulaskom u pregovore o izmjenama ZOR-a rečeno je da su sva pitanja otvorena za usuglašavanje, pa i pitanja otpremnina i otkaznih rokova, ističu sindikalci.

No, iako su sindikati tijekom pregovora pokazali spremnost na kompromise, njihovi argumentirani i razumni prijedlozi oko pitanja otpremnina, otkaznih rokova te duljine i visine naknada za nezaposlene nisu uvaženi, tvrdi se u priopćenju.

U zadnjem krugu pregovora predstavnici Vlade zauzeli su sasvim suprotno stajalište, držeći da se o visini otpremnina i duljini otkaznih rokova, kao i trajnoj naknadi za nezaposlene, ne može razgovarati izvan onoga na što se Vlada obvezala prema međunarodnim financijskim institucijama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati smatraju da takvo stajalište pokazuje izostanak Vladine dobre vjere pri ulasku u pregovore, kaže se u priopćenju.

Pregovori o izmjenama ZOR-a predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca u organizaciji Ureda za socijalno partnerstvo počeli su nakon svesindikalnog sabora i prosvjeda na Markovu trgu koji su sindikalci organizirali krajem veljače.

Sindikati odbijaju Vladine prijedloge da se otpremnine i otkazni rokovi smanje za pola, a najveća naknada za nezaposlenost sa sadašnjih 900 kuna poveća na 950 kuna.

Predlažu da najveća naknada za nezaposlenost iznosi 32 posto prosječne plaće, što je trenutno 1.250 kuna, te produljenje prava na naknadu od pola do četiri mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara