Sindikati: Plaće u javnim službama zaostaju 12,4 posto za plaćama u državnoj privredi

POVJERENSTVO za usklađivanje kretanja plaća u javnim službama utvrdilo je da plaće u javnim službama zaostaju 12,4 posto za plaćama u državnoj privredi, upozoravaju sindikati javnih službi uoči početka pregovora o plaćama.

Analize povjerenstva pokazale su da je plaća početnika s VSS-om u javnim službama u razdoblju od druge polovice 2001. godine, kada je uspostavljen sadašnji sustav plaća, zaostala 12,4 posto u odnosu na plaće u državnim tvrtkama. Sada se ta plaća izjednačila s prosječnom plaćom u gospodarstvu, od koje je prije tri godine bila 15 posto veća.

Uklanjanje toga zaostatka bit će temelj naših zahtjeva u pregovorima s Vladom, istaknuo je potpredsjednik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić na današnjoj konferenciji za novinare.

Pregovori bi trebali početi idućega tjedna zbog rebalansa državnog proračuna, a ako Vlada ne pozove sindikate na pregovore, bit će prosvjeda, najavio je Ribić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, po Kolektivnom ugovoru koji je potpisan lani u listopadu, Vlada je obvezna pregovarati sa sindikatima o povećanju osnovice u skladu s porastom BDP-a. Budući da je BDP lani nominalno rastao 6,3 posto, a osnovica je od 1. siječnja porasla za 4,3 posto, još bi je trebalo povećati za dva posto, naglašavaju sindikalci.

Nećemo pristati ni na kakvo zamrzavanje plaća za 140.000 zaposlenih u javnim službama, već tražimo rast osnovice koji nam pripada i uspostavu modela koji će ukloniti zaostajanje za plaćama u državnoj privredi, naglasio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Andrija Puljević.

(Hina) xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara