Sindikati poručili Vladi: Provodite reforme, a radnicima ne dirajte stečena prava

Tekst: I.Kri.
Foto: Ronald Goršić (Cropix)

NAKON današnjeg sastanka s trojicom ministara, Ivanom Šukerom, Darkom Milinovićem i Božidarom Kalmetom, predstavnici sindikata javnih službi i državnih službenika rekli su kako nema smisla govoriti o izmjenama kolektivnog ugovora koji je na snazi do 2012. godine.

"Iz Vlade su nam poručili kako bi oni razgovarali o kolektivnom ugovoru i pravima iz kolektivnog ugovora, ali mi na to ne pristajemo jer želimo sačuvati stečena prava", poručili su sindikalisti nakon sastanka te dodali da nema smisla govoriti o izmjenama kolektivnog ugovora, jer je on na snazi do 2012. godine.

"Ako Vlada želi uštedjeti novac, neka to napravi kroz reforme"

"Ako Vlada želi uštedjeti novac, neka to napravi kroz reforme", rezolutno su poručili sindikalisti predstavnicima Vlade. Predsjednica sindikata zdravstva Spomenka Avberšek je rekla kako se zdravstvena reforma ne može zaustaviti samo na tome da se plaća dopunsko osiguranje, već se njom treba obuhvatiti i one koji dobivaju više od jedne plaće mjesečno. Tvrdi kako znaju za neke stavke u zdravstvu koje nepotrebno oduzimaju dva milijuna kuna godišnje, a mogle bi se riješiti zdravstvenom reformom.

"Na takvim stvarima treba štedjeti i ne dolazi u obzir da se dira božićnica, regres ili prijevoz 70 tisuća radnika u zdravstvu", kazala je Avberšek, a njezin kolega iz sindikata policije Dubravko Jagić tvrdi da su javne službe i državni službenici dali obol u krizi kada su pristali na šestpostotno smanjenje plaća. Vlada sastancima sa sindikalistima pokušava doći do izmjene kolektivnog ugovora i dodatnog smanjivanja njihovih prava. Danas u tome nije imala uspjeha.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara