Sindikati prikupili dovoljno potpisa za referendum!

Tekst: I.Kri., J.Š.
Foto: Dorian Horvat (Cropix)

SINDIKATI su do nedjelje navečer uspjeli prikupiti 97 posto potrebnih potpisa građana za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu, a prema neslužbenim podacima, do ponedjeljka navečer prikupljen je dovoljan broj potpisa za prvi referendum u povijesti Hrvatske.

"S istekom 12. dana prikupljeno je 97 posto potrebnih potpisa. Unatoč vremenskim neprilikama koje su jučer bile u čitavoj Hrvatskoj, a koje se i danas nastavljaju, upućujemo apel svim građanima da se odazovu i daju svoj potpis za referendum", kazao je za Index u ponedjeljak popodne koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević.

Sutra, nakon što se prikupe svi podaci s terena za današnji dan, trebalo bi se znati jesu li sindikati uspjeli prikupiti sve potpise. No iz sindikata napominju kako je određeni broj potpisa sigurno nevažeći te apeliraju na građane da nastave s potpisivanjem kako se ne bi dogodilo da zbog nekoliko nevažećih glasova propadne peticija.

Srušen štand sindikata u Zagrebu

Noćas je srušen i štand gdje su se prikupljali potpisi na Tomislavovu trgu u Zagrebu. "To je još jedna u nizu provokacija zbog uspješnosti akcije", kazao nam je Matijašević. Kao primjer takve opstrukcije naveo je i šesti po veličini grad u Hrvatskoj, Veliku Goricu, gdje im gradske vlasti do danas nisu odgovorile na zahtjev o dodjeli lokacije za prikupljanje potpisa. Vlast u Velikoj Gorici drži HDZ.

Franjevački svjetovni red danas je podržao zahtjeve sindikata za raspisivanjem referenduma o izmjenama Zakona o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz toga reda ističu kako prvi korak koji mora poduzeti Vlada jest istražiti jesu li nešto propustili učiniti prije poduzimanja "ovakvih neprihvatljivih mjera". "Smatramo da javnost treba biti upoznata s detaljima prijedloga izmjena Zakona o radu i odlučiti je li to sve na stvarnu dobrobit čovjeka. Bilo bi opasno donijeti odluke koje će dugoročno ugroziti prava radnika pa je potrebno omogućiti potpuniju informaciju koja bi vodila pravednom rješenju", stoji u priopćenju Franjevačkog svjetovnog reda.

Rad je jedna od osnovnih vrijednosti i prava ljudskog bića

"Poučeni dosadašnjim iskustvom da se rješenja problema traže pritiskom i na štetu malog čovjeka, radnika, smatramo da se nijedno pitanje ne može rješavati nabrzinu i, u pravilu, nedovoljno razjašnjenim odlukama", pišu iz reda te dodaju kako se na taj način želi rješavati tekuća ekonomska kriza nauštrb radničkih prava. "Sve u korist krupnog kapitala, iako je kriza sama izazvana nekontroliranom željom za profitom i nepovjerenjem između različitih slojeva društva stvorenim upravo fenomenima (neo)liberalnog kapitalizma", smatraju iz Franjevačkog svjetovnog reda.

Ističu kako je rad jedna od osnovnih vrijednosti i prava ljudskog bića. "Čovjeku je naravna redovita izmjena rada i odmora, čime se i jedno i drugo potvrđuje i obogaćuje čovjeka", piše u priopćenju reda te se dodaje da se nove vrijednosti u društvu mogu ostvariti samo uz kvalitetno osmišljen i pravilno vrednovan rad.

O radu ovisi prosperitet obitelji, zajednice i države

"Ukidanjem granica između rada i odmora šteti se obiteljskom životu čovjeka, što snižava njegovo dostojanstvo i stavlja ga u položaj podložan ucjenama oko osnovnih egzistencijalnih pitanja. Rad je trajna vrijednost o kojoj ovisi prosperitet obitelji, zajednice i države i zato ga je potrebno prikladno poštivati i zaštititi od izvrtanja njegove svrhe u samo ono što bezuvjetno donosi profit, koji je uvijek pojedinačna, a ne zajednička dobit", zaključuju iz Franjevačkog svjetovnog reda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara