Sindikati pripremaju sveopći sindikalni sabor koji bi odlučio o općem štrajku

NEZADOVOLJNI Vladinom odlukom da prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) unatoč protivljenju sindikata uputi u saborsku proceduru, sindikalni čelnici razmišljaju o organiziranju sveopćeg sindikalnog sabora koji bi potvrdio odluku o općem štrajku.

Skup na kojem bi sudjelovalo nekoliko tisuća sindikalnih povjerenika svih pet sindikalnih središnjica, kao i autonomnih sindikata, održao bi se vjerojatno do sredine veljače, prije okončanja prvog saborskog čitanja prijedloga izmjena ZOR-a, rekao je Hini predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Sindikalni čelnici nezadovoljni su ishodom jučerašnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) jer Vlada nije prihvatila njihov zahtjev da se u saborsku proceduru uputi samo usuglašeni dio izmjena ZOR-a, a sporna pitanja kao amandmani upute u Sabor tek nakon usuglašavanja.

Stoga sindikati, za koje je sporno smanjivanje otpremnina, skraćivanje otkaznih rokova, povećanje broja zaposlenih kod malog poslodavca i izjednačavanje ugovora o radu na određeno i neodređeno vrijeme, nastavljaju pripremati akcije koje mogu završiti i općim štrajkom.

´Ako se ne dogovore svima prihvatljiva rješenja, sindikati će nastaviti sa sindikalnom borbom koja može završiti općim štrajkom prije drugog čitanja prijedloga ZOR-a´, upozorio je Mučnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikalci nisu prihvatili ponudu premijera Ivice Račana na jučerašnjoj sjednici GSV-a da se primjena spornih odredbi odgodi za šest mjeseci nakon stupanja na snagu izmjena ZOR-a.

Račan je također obećao da će Vlada zajedno sa sindikatima pripremiti rješenja kojima bi se povećanjem naknada za nezaposlene i usvajanjem Zakona o zaštiti radničkih potraživanja kompenzirali mogući negativni učinci izmjena ZOR-a.

Predstavnici Vlade obećali su i ubrzanje reforme pravosuđa, kako bi se poboljšala kvaliteta i funkcioniranje radnog sudstva.

´Ta rješenja, koja bi primjenu spornih instituta učinila bezbolnijom, trebalo bi donijeti prije ili istodobno s usvajanjem izmjena ZOR-a, jer se na temelju dosadašnje prakse ne možemo pouzdati u Vladina obećanja´, kazao je Mučnjak.

Kada je studentima ukinuto pravo na dječji doplatak, nije ispunjeno obećanje da će im se to nadoknaditi kroz institut stipendiranja, podsjetio je Mučnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara