Sindikati skupili preko 45.000 potpisa

Tekst: F.M., J.D.
Foto:
Index, Goran Mehkek/Cropix

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge sindikata i jedan od glavnih koordinatora akcije prikupljanja potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu Ozren Matijašević za Index je rekao kako se u prvom danu akcije prikupilo već preko deset posto potrebnih potpisa.

"Iznimno smo zadovoljni, odaziv je i bolji nego što smo se mogli nadati. Informacije s terena u koje vjerujem govore o tome da imamo preko deset posto potrebnih potpisa. Tu naglašavam veliki upitnik, i to zbog sramotnog ponašanja nadležnih institucija. Prije nekoliko dana smo Državnom izbornom povjerenstvu uputili zahtjev da nam dostave broj birača, i nakon nekoliko dana šutnje rečeno nam je da je za taj podatak nadležno Ministarstvo uprave. Dakle, mi kao organizatori do današnjeg dana nemamo odgovor o tome koliko je točno potpisa potrebno", istakao je Matijašević.

45.000 potpisa

On je još jučer rekao, a i danas potvrdio, da sindikati računaju kako će im biti potrebno 450.000 potpisa. Nije želio dati konkretnu brojku potpisa koje se skupilo, ali može se pretpostaviti da se radi o više od 45.000 potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi problem s kojim se suočavamo u ranojutarnjim satima, kad izlaze stariji građani, je neusklađenost Zakona o OIB-u i Zakona o referendumu. Mnogi građani nemaju JMBG, koji je po Zakonu o referendumu neophodan za skupljanje potpisa. Radi se o ciljanoj prepreci da se zakomplicira ionako teške uvjete. Ipak, nećemo odbiti ljude koji dođu dati potpise, koristit ćemo ili OIB ili broj osobne iskaznice, a oni koji su krivi za tu ciljanu glupost neka je rješavaju", naveo je Matijašević i dodao da apelira na sve građane da izađu i dođu dati potpis.

Odlične vijesti iz svih središnjica

Sindikati imaju odlične vijesti sa svih mjesta, od Vukovara do Dubrovnika, a imaju i zahtjeve za organiziranjem prikupljanja potpisa i u mjestima gdje još nisu krenuli s organizacijom. Atmosfera je, rekao je Matijašević, odlična, dobivaju sve više poziva aktivista za pridruživanjem, a neće nikoga posebno zvati da se pridruže.

"Pao je i dogovor da idemo na svesindikalni sabor, na kojemu ćemo raspravljati o poveljama ili rezolucijama koje ćemo u formi prijedloga predočiti sudionicima, i nema sumnje usvojiti. Sabor će donijeti odluke o tome koje daljnje aktivnosti ćemo predložiti svim sindikatima", zaključio je Matijašević.

Sindikati do 23. lipnja trebaju skupiti 450.000 potpisa kako bi osigurali održavanje referenduma. Referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za zadržavanje postojeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima?"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara