Sindikati traže hitan sastanak s Oreškovićem, boje se smanjenja radničkih prava

Sindikati traže hitan sastanak s Oreškovićem, boje se smanjenja radničkih prava

Foto: Hina

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je hitan sastanak s premijerom Tihomirom Oreškovićem kako bi razjasnili nedoumice oko njegova programa i programa koji je za HDZ izradio njemački IFO institut, budući da se u sindikatu boje da bi nova Vlada mogla smanjiti radničkih prava.

Neugodno nas je iznenadilo da nekoliko prioriteta iz Vaše programske prezentacije, kao i iz Ključnih smjernica reformske Vlade, a posebice iz programa koji je za HDZ pisao njemački IFO institut, značajno odstupa od Platforme SSSH i stavova koje je HDZ zastupao tijekom predizborne kampanje, ističe SSSH u pismu Oreškoviću.

Radi se, prije svega, o preporukama IFO-a da se u Hrvatskoj uvedu mini poslovi po uzoru na Njemačku, smanji cijena rada za 10 posto, smanje plaće u javnom sektoru, a produlji radni tjedan u privatnom sektoru i radni vijek, uz destimuliranje ranijeg umirovljenja i invalidskih umirovljeničkih prava, te ograniče naknade za nezaposlene na šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vezi toga SSSH predlaže Oreškoviću žurno održavanje bipartitnog sastanka na kojem će uže rukovodstvo SSSH imati prilike postaviti mu pitanja i dobiti konkretne odgovore.

SSSH je također nezadovoljan što se u njegovu programu uopće ne spominje socijalni dijalog, koji bi trebao biti jednom od najvažnijih demokratskih vrednota društva i ključni uvjet održivog i uravnoteženog društveno-ekonomskog razvoja.

Stoga traži da Vlada u što kraćem roku imenuje svoje članove Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) i sazove sjednicu GSV-a na kojoj bi socijalne partnere upoznala sa ciljevima razvoja, planiranim reformama i načinom uključivanja socijalnih partnera, te saslušala njihova stajališta i prijedloge.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara