Sindikati trgovine sedam europskih zemalja traže zabranu rada nedjeljom

SINDIKATI trgovine sedam europskih država Austrije, Češke, Madžarske, Njemačke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske uputili su apel čelnim ljudima Europske unije da nedjelju proglasi neradnim danom u cijeloj Europi, izvijestila je danas predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Ana Knežević.

Isti je zahtijev upućen i Svetoj stolici, a tu incijativu podupire i međunarodno udruženje sindikata trgovine, rekla je Knežević na konferenciji za novinare te pozvala i druge civilne udruge da ih podrže.

Sindikat trgovine i dalje će, unatoč odluci Ustavnog suda kojom su ukinute izmjene Zakona o trgovini, od Vlade tražiti donošenje zakona kojim bi se trgovinama zabranio rad nedjeljom. Sindikat će Vladi ponuditi i svoj prijedlog zakona koji je izradio po uzoru na njemački zakon.

"Rad nedjeljom u Hrvatskoj temelji se na besplatnom radu zaposlenih i bez mogućnosti korištenja slobodnog dana u tjednu, a kazne koje poslodavci plaćaju zbog nepoštivanja zakonskih odredbi su takve da oni otvoreno kažu kako im je jeftinije platiti kaznu od 3.000 kuna nego radnika", istaknula je Knežević.

Dodala je kako su radnici ucijenjeni jer u slučaju protivljenja mogu biti lako zamijenjeni drugima s obzirom na veliki broj nezaposlenih na burzi rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Očekujemo da će država početi sređivati svoje institucije", kaže predsjednica Sindikata trgovine istaknuvši pritom kako nisu bili prihvaćeni njihovi zahtjevi za strožim kaznama te da trgovine nakon drugog prekršaja budu trajno zatvorene.

"Ako Zakon o radu kaže kako nedjeljom treba raditi samo ono što je prijeko potrebno, nema potrebe da radi 20.000 trgovina", rekla je Knežević.

Navela je primjer hipermarketa Coop gdje je priljev novca ostao na istoj razini za šestodnevnog i sedmodnevnog radnog tjedna iako su tvrdili da imaju gubitke od 79 milijuna kuna pa će zbog toga morati podijeliti 95 otkaza. Coop je zasad otpustio petero radnika, među kojima i zaposlene na neodređeno vrijeme te one koji zbog prirode posla i inače nisu radili nedjeljom.

Sindikat trgovine predstavio je i plakat "Ograničimo rad nedjeljom", u kojem se građanima poručuje kako je nedjelja vrijeme za obitelj, partnera i njih same. Plakat će javnosti biti predstavljen u svih sedam zemalja čiji sindikati traže neradnu nedjelju u povodu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara