Sindikati u Maksimiru obilježavaju 1. svibnja

U ZAGREBAČKOM parku Maksimiru hrvatske sindikalne središnjice danas zajednički obilježavaju 1. svibnja, Međunarodni praznik rada.

Posjetiteljima, koji od jutra dolaze u Maksimir u velikom broju organizatori nude cjelodnevni zabavni program i besplatne porcije graha.

Skup nije ni prosvjedni niti svečarski jer je još nepoznat ishod pregovora o izmjenama Zakona o radu, kojim Vlada kani fleksibilizirati tržište rada ali i smanjiti neka radna prava.

Dolazak u Maksimir potvrdili su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivica Račan. Sindikati im nisu uputili posebne pozive ali su rekli da, ako žele, mogu građanima čestitati Praznik rada, no zbog "izborne godine" bez političkih govora.

Čelnici sindikalnih središnjica okupljenima će se obratiti oko podneva.

Organizatori proslave maksimirskim su posjetiteljima uz besplatnih 8.000 porcija prvosvibanjskog graha osigurali cjelodnevni glazbeni program, u sklopu kojeg će nastupiti Bastardzi, Ivica Šerfezi, Valentina, Vladimir Kočiš Zec i drugi.

Radi očuvanja travnjaka, koji su lani građani izgazili čekajući u redovima za grah, sindikalci ove godine program organiziraju na velikoj pozornici, a podjelu graha na maloj, pored ulaza u park.

Ukupni troškovi maksimirske proslave stajat će oko 210.000 kuna, no dio troškova snosi zagrebačko Gradsko poglavarstvo koje je u tu svrhu dodijelilo 50.000 kuna SSSH-u te po 30.000 kuna ostalim središnjicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SVE JE POČELO 1. SVIBNJA 1886. U CHICAGU

Međunarodni praznik rada slavi se 1. svibnja u Hrvatskoj kao i u većini zemalja svijeta u počast radnicima poginulima toga dana 1886. u Chicagu na velikim demonstracijama na kojima je zatraženo osmosatno radno vrijeme i povišenje nadnice.

Veliki štrajk u Chicagu, na kojem je demonstriralo više od 40 tisuća radnika, bila je kulminacija štrajkaškog pokreta 19. stoljeća uzrokovanog niskim nadnicama i dnevnim radom od 12, pa i 18 sati, te općim izrabljivanjem radnika.

Na zboru radnika u centru Chicaga, pred tvornicom MacCormick, na kojem su istaknuti zahtjevi simbolizirani u tri osmice - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati vlastitog kulturnog "uzdizanja" - policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika.

Mnogo je demonstranata bilo uhićeno, a vođe štrajka su osuđeni - petorica na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na čikaško krvoproliće, na kongresu Druge internacionale 1889. u Parizu odlučeno je da se svake godine 1. svibnja organiziraju radnički prosvjedi i manifestacije u znak međunarodne radničke solidarnosti.

Već iduće godine, 1890., praznik rada počeo se slaviti i u Hrvatskoj, a hrvatski radnici također su istaknuli zahtjeve u znaku triju osmica.

Zagrebačko je radništvo kao uvod u proslavu te godine održalo mnogo štrajkova i skupova, a glavna proslava održala se u zgradi Hrvatskog doma pred oko tisuću radnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara