Sindikati upozoravaju na neravnopravan položaj žena na tržištu rada

ŽENSKE sekcije pet sindikalnih središnjica upozorile su danas na neravnopravan položaj žena na tržištu rada, njihovu potplaćenost za isti posao te veći udio žena u ukupnom broju nezaposlenih.

Raspravi o zapošljavanju žena, njihovu položaju i napredovanju na radnom mjestu odazvali su se predstavnici Vlade, nevladinih udruga i nezavisni stručnjaci.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Sanja Crnković Pozaić upozorila je da žene sudjeluju s 58,1 posto u ukupnom broju nezaposlenih.

Iako se mjesečno zaposleni više žena nego muškaraca, njihov udio u nezaposlenosti je ipak veći od udjela u zaposlenosti, rekla je Crnković Pozaić.

Po njezinim podacima, u Hrvatskoj se skraćuje vrijeme zaposlenosti pa trenutno preko polovice zaposlenih radi manje od 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako žene dominiraju kod radnog staža duljeg od 10 godina, one su za svaku godinu staža manje plaćene tako da prosječna primanja svih žena koje rade nakon 25 godina staža padaju na 550 kuna.

Predsjednica Sindikata trgovine Ana Knežević upozorila je na težak položaj žena zaposlenih u trgovini, ustvrdivši da on sve više nalikuje robovskom radu.

Od ukupnog broja zaposlenih u trgovini žene sudjeluju sa 75 posto, a rade većinom u maloprodaji. Zaposleni u trgovini tjedno odrade između 58 i 94 sata, a iako Zakon o radu previđa 40-satni radni tjedan, njihov prekovremeni rad je uglavnom neplaćen, kaže Knežević.

Kad bi poslodavci počeli poštivati sve zakone, u trgovini bi se moglo otvoriti još 25.000 radnih mjesta. No, iako je sindikat o nepoštivanju zakona i kršenju radnih prava nekoliko puta obavijestio nadležne ustanove nema napretka na tom području, rekla je Knežević.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara