Sindrom Šimuna Petra (SŠP)

S OBZIROM na to kako su stvari eskalirale u posljednjih tjedan dana, očekujem nekakvu hitnu intervenciju i očitovanje Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije. Riječ je, dakako, o novootkrivenoj bolesti koja je zadesila vječito izmučenu populaciju branitelja među kojima se mnogi bore s PTSP-om, o tzv. sindromu Šimuna Petra ili skraćeno SŠP.

Ta opaka bolest duguje svoje metaforično ime znamenitom događaju iz Evanđelja kada je Šimun zvani Petar iliti Stijena zatajio svojega Gospodina pred ljudima koji su ga prepoznali kao jednog od njegovih učenika. Sve se to zbilo prije nego što je pijetao zapjevao u zoru, baš kako je Petru njegov Učitelj i prorekao na Posljednjoj večeri, a ovaj Mu bivši ribar nije povjerovao.

Simptomi SŠP-a slični su Petrovim – dolazi do zatajivanja činjenica među pojedinim braniteljima u vezi s njihovim ili nečijim tuđim boravkom na ratištu. Kao što ste i sami svjedoci ovih dana, primjera je i previše pa možemo govoriti i o ozbiljnoj epidemiji čijim bi se suzbijanjem trebale pozabaviti nadležne državne, ali i međunarodne institucije.

Žarište br. 1: Mirko Norac

Ovaj je hrvatski general – te povremeni igrač ruskog ruleta s glavama srpskih starica, osuđenik za ratne zločine i «vitez koji je posrnuo» kako ga je premijer Sanader slikovito opisao u emisiji Nedjeljom u 2 – na suđenju za ratne zločine u Medačkom džepu pokazao ozbiljne simptome SŠP-a. Naime, general je zanijekao bilo kakvo postojanje svoje zapovjedne jurisdikcije, kao i famoznog Sektora 1. Znanstvenicima je osobito zanimljiva nazočnost drugog osumnjičenika, generala Rahima Ademija, koji do sada nije pokazivao znakove SŠP-a - tj. nije zanijekao Sektor 1 i Norčeve zapovjedne ovlasti – i postoji sasvim izvjesna mogućnost da je njegov imunosno-vrijednosni sustav ključ borbe protiv SŠP-a.

Žarište br. 2: Vladimir Gojanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Vladimira Gojanovića, najnovijeg svjedoka haškog tužiteljstva u slučaju Gotovina-Čermak-Markač, zanimljiv je epidemiolozima jer nikako ne mogu utvrditi je li samo on obolio od SŠP-a, pa se ne sjeća ni tko su mu bili suborci u Oluji ili su od SŠP-a naglo oboljeli svi u Šibeniku kad su vidjeli Gojanovića "kurbu izdajničku" pa se sada zbog podivljale bolesti ni njega nitko ne sjeća. Postoji i treća mogućnost – svi skupa hipohondarski hine SŠP dok lukavi svjedok svojom nesuvislošću ruši optužnicu i druka za "našu stvar".

Žarište br. 3: Nijaz Čaušević - Medo

Ovoga se bivšeg pripadnika HOS-a s umiljatim nadimkom sumnjiči za okrutno ubojstvo 19-ero romske djece i vađenje njihovih organa za potrebe crnog tržišta Zapadne Europe. Predugo zataškavani zločin nad djecom koju nitko nije tražio zbio se 1992. u selu Sijekovci kod Bosanskoga Broda. Čaušević, dakako, SŠP-ovski simptomatično niječe bilo kakvu povezanost s tim gnusnim ubojstvima. Podjednakim intenzitetom zatajivanja zbori nekadašnji zapovjednik HOS-a za Bosansku Posavinu Ante Prkačin o Nijazu Čauševiću - Medi za kojeg tvrdi da nikada nije bio pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga.

Lijek?

Zasad nema naznake lijeka ovoj groznoj bolesti. Do njegova pronalaska bit ćemo svjedoci infantilnosti mnogih figura proizašlih iz Domovinskog rata: gurat će se jedni preko drugih kad treba pokupiti slatkiše od odličja i povlastica, a kada treba zrelo preuzeti odgovornost za počinjena zvjerstva, svi su kao mala djeca kad razbiju prozor - "kud koji, mili moji".

Foto: Regional Express

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara