Sinn Fein izglasao podršku policiji

JUČERAŠNJI je dan označio povijesnu promjenu u političkom usmjerenju sjevernoirskog Sinn Feina. Izglasana je podrška policijskim snagama, što će se vjerojatno pokazati kao prvi važniji korak prema donošenju sporazuma s Engleskom o podjeli vlasti u Sjevernoj Irskoj.

Više od 1000 stranačkih delegata skupilo se u prostorijama Royal Dublin Societyja kako bi prisustvovali debati nakon koje je uslijedilo glasovanje. Prijedlog za iskazivanje podrške policiji je prihvaćen s više od 90% glasova, što je iznenadilo i najoptimističnije prognozere.

Policijske snage u Sjevernoj Irskoj su uglavnom sačinjene od britanskih protestanata, koji su u posljednjim desetljećima, za vrijeme republikanske opozicije britanskoj vlasti, uhitili i ubili mnoge irske katolike.

Podrška policiji je jedna od dvije ključne točke određene na prošlogodišnjem St. Andrews političkom sporazumu u Škotskoj koje je potrebno ostvariti u Sjevernoj Irskoj kako bi se moglo započeti s provođenjem raspodjele vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo bitno pitanje koje treba riješiti je podjela vlasti u Storemont parlamentu u Belfastu između Sinn Feina i njihove političke opozicije Protestantske demokratske unionističke stranke.

"Stvorili ste potencijal potreban za promjenu političke scene na ovom otoku. Stvorili ste priliku da znatno napredujemo u našoj borbi i iskoristili priliku da dodatno učvrstite naš primarni cilj stvaranja ujedinjene Irske jačanjem naše političke moći", rekao je nakon glasovanja Gerry Adams, vođa Sinn Feina, prenosi LA Times.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara