Sinod preuzeo upravljanje Srpskom pravoslavnom crkvom

SVETI ARHIJEREJDKI SINOD je na današnjem zasjedanju u Beogradu od bolesnog patrijarha Pavla preuzeo ovlasti upravljanja Srpskom pravoslavnom crkvom.

Priopćenje je stiglo nakon sastanka kojim je predsjedao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a na kome su se, prema pisanju Blica, žestoko posvađale dvije suprotstavljene struje koje nastoje nametnuti Pavlovog nasljednika.

Srpska pravoslavna crkva "pred raspadom"

Navodno  jedna struja za novog patrijarha nastoji izabrati bačkog vladiku Irineja, 61-godišnjaka poznatog po stavu da Srpska pravoslavna crkva mora rimskom papi priznati pravo prvenstva u kršćanskom svijetu. Druga struja, pak, kao svog kandidata ističe vladiku banjalučkog Jefrema, 64-godišnjaka koji od 1980. godine vodi banjalučku eparhiju.

Izvor sukoba u Srpskoj pravoslavnoj crkvi je, prema navodima sociologa religije Mirka Đorđevića, i vladika raško-prizrenski Artemije koji se odbio pokoriti kosovskim vlastima te se za vrijeme izbora, suprotno uputama Svetog Sinoda, za vrijeme izborne kampanje otvoreno stavio na stranu nacionalista nazivajući predsjednika Tadića izdajnikom.

Blic je, pozivajući se na izvore u SPC, rekao kako se uslijed bolesti patrijarha svaki episkop "ponaša kao samostalni patrijarh" te da stanje u Crkvi "podsjeća na Jugoslaviju neposredno prije raspada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spor intervenirala Ruska pravoslavna crkva

Ipak, najveće svađe na Sinodu je izazvalo pitanje smije li se uopće pokrenuti postupak izbora novog patrijarha dok je stari patrijarh još uvijek među živima. Patrijarh Pavle, koji je kao Gojko Stojčević rođen 11. rujna 1914. u selu Kućanci kraj Donjeg Miholjca, se na čelu SPC nalazi od 1990. godine, kada je naslijedio patrijarha Germana.

Pavle se već nekoliko mjeseci nalazi na liječenju u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Blic navodi kako je Svetom sinodu došao dopis od Ruske pravoslavne crkve gdje ih se upozorava kako se za vrijeme patrijarhovog života ne smije pokretati postupak izbora njegovog nasljednika.

Današnje priopćenje Sinoda, pak, kao osnovu za preuzimanje ovlasti patrijarha navodi čl. 62 Ustava Srpske pravoslavne crkve, odnosno patrijarhovu spriječenost da obavlja svoje dužnosti.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara