Sirija i Turska žele brzo povlačenje američkih vojnika iz Iraka

SIRIJA i Turska izrazile su u utorak želju za brzim američkim povlačenjem iz Iraka nakon što u Bagdadu bude postavljena privremena vlada koja će osigurati jedinstvo i stabilnost te zemlje.

"Očekujemo uspostavljanje civilne vlade u Iraku i pažljivo pratimo to pitanje", rekao je turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul u Damasku, na zajedničkoj konferenciji za novinstvo sa svojim domaćinom Farouqom al-Sharom.

"Nije realistično zatražiti od američkih snaga da se odmah povuku, jer one ne trebaju iza sebe ostaviti kaos", rekao je Gul nakon sastanka sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je dodao kako Turska očekuje da će privremena iračka vlada razoružati kurdske skupine na sjeveru Iraka.

Turska, Iran i Sirija strahuju da bi Kurdi, koji uživaju autonomiju na sjeveru Iraka od 1991., mogli pokušati stvoriti neovisnu državu, te potaknuti separatističke težnje među kurdskim stanovništvom u susjednim državama.

Sirijski ministar vanjskih poslova Farouq al-Shara je rekao kako između Ankare i Damaska nema razlike u stajalištima da treba očuvati jedinstvo Iraka, te da se strane postrojbe trebaju što prije povući.

Odnosi između Sirije i SAD zaoštrili su se nedavno zbog američkih optužbi da Sirija ima kemijsko oružje te da je omogućila bjegstvo dužnosnika srušenog iračkog režima. Damask je te optužbe odlučno odbacio.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara