Sirija neće prihvatiti preduvjete za početak pregovora s Izraelom

SIRIJA neće prihvatiti nikakve preduvjete za početak pregovora s Izraelom, rekao je Riad Daoudi, glavni pravni savjetnik sirijskog predsjednika Bashara Assada, i vođa sirijske delegacije na konferenciji o Bliskom istoku, koja se održava u Madridu.

To je sirijski odgovor na optužbe o podupiranju terorističkih organizacija koje u njihovom smjeru šalju izraelski političari. Izraelci su također nekoliko puta napomenuli da bi jedan od ključnih preduvjeta za pregovore sa Sirijom, bio da ona prekine dio veza s Iranom.

Daoudi kaže da bi se takvi zahtjevi mogli razmotriti u budućnosti, ali dodaje i da Hezbollah, Iran i Hamas bitni sudionici rješavanja bliskoistočne krize, koje se ne može zaobići.

Jučer su sirijski i i izraelski izaslanici prvi put nakon sedam godina sjedili za istim stolom. Bilo je to na svečanoj večeri kojim se obilježavala 15-godišnjica madridske bliskoistočne konferencije.

Daoudi tvrdi da je kaotična situacija na Bliskom istoku zabrinjavajuća i da je loše što se nigdje ne pokreću pregovori. Smatra da Sirija u tome treba igrati aktivnu ulogu.

Također je kritizirao izraelsku nespremnost na bilateralne dogovre u prošlosti, 1996. i 2000. Kaže da zbog toga Sirija danas ne može biti sigurna u izraelske najmjere. Kritizirao je i američke najave "pregovori ili sila", za koje je rekao da ne pomažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je Europu da se uključi u otvaranje pregovora.

U Izraelu vlada nepovjerenje prema sirijskim pozivima na pregovore. S jedne strane, Vojna obavještajna služba smatra da se Izrael ne može biti siguran koje su sirijske namjere, ali uvjerava vladu da su pozivi na mir iskreni. S druge strane, Mossadov ravnatelj nema nikakvog povjernja u Sirijce i kaže da su silni pozivi na mir samo parada.

Bitan dio mogućih pregovora između Izraela i Sirije bilo bi pitanje Golanske visoravni. To je područje Izrael okupirao u šestodnevnom ratu 1967. Otad je provodio politiku "zemlja za mir", pri kojoj je arapskim zemljama vraćao okupirane teritorije u zamjenu za prestanak vojnih i terorističkih aktivnosti. Kako je Sirija nastavila podupirati terorističke skupine, Golanska visoravan ostala je pod izraelskom kontrolom.

Izraleci kažu da neće dopustiti da Golanska visoravan bude preduvjet početku pregovora, a Iran je izjavio da je vraćenje tog područja i njegov cilj, a ne samo Sirijin. Sad i Sirija kaže da neće prihvaćati preduvjete za početak pregovora, pa se cijela medijska priča malo-pomalo razotkriva kao velika predstava.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara