SIRIJA: NEMA IZGLEDA ZA POSTIZANJE MIRA S SHARONOVIM IZRAELOM

Sirijski premijer Naji alOtari izjavio je u srijedu kako ne vidi nadu za mir s Izraelom pod vlašću desničarske vlade premijera Ariela Sharona.

Otari je početkom tjedna odbacio poziv izraelskog predsjednika Moshea Katsava sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu da posjeti Izrael kao "propagandni poziv" i "medijski potez".

"Nema nade za postizanje mira s tom cionističkom vladom", izjavio je Otari novinarima u Damasku, nakon razgovora s libanonskim dužnosnicima o gospodarskoj suradnji.

Zamjenik izraelskog premijera Ehud Olmert istovremeno je u Jeruzalemu izjavio da, prije nego Izrael razmotri mogućnost mirovnih pregovora, "sirijski predsjednik Bashar al-Assad mora biti spreman na ozbiljne ustupke kako bi potvrdio svoju vjerodostojnost".

"Na njemu je da dokaže kako je ozbiljan. Mi ovdje čekamo znak da jest", rekao je Olmet u razgovoru za Reuters.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je često tražio od Sirije da prekine podupirati protuizraelske "terorističke skupine".

Otari je ranije u srijedu naglasio kako Sirija želi da mir bude utemeljen na UN-ovim rezolucijama koje jamče izraelsko povlačenje s područja okupiranih nakon bliskoistočnog rata 1967. godine i na rezultatima ranijih mirovnih pregovora.

Izrael je objavio kako neće prihvatiti nikakve uvjete za obnovu propalih pregovora iz 2001. godine o budućnosti strateški važne Golanske visoravni, koju je Izrael okupirao 1967. godine.

(Hina) bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara