Sirija okončala povlačenje iz Libanona

Sirija je u utorak, prema odredbama rezolucije UNa, privela kraju povlačenje svojih snaga iz Libanona i tako okončala svoj 29godišnji angažman u toj zemlji.

Posljednji sirijski vojnik napustit će Libanon u poslijepodnevnim satima nakon vojne svečanosti u zračnoj bazi Riyyak u istočnoj dolini Bekaa.

"Nakon svečanosti, u Libanonu više neće biti nijednog sirijskog vojnika ni dužnosnika obavještajnih službi", kazao je general Elias Farhat, glasnogovornik libanonske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sirijska vojska ušla je u Libanon 1976. godine kako bi pokušala okončati građanski rat koji je u toj zemlji započeo godinu dana ranije. No, libanonski građanski rat završio je tek 1990. godine, a sirijske snage su su se tijekom dugog razdoblja borile i s muslimanskim i s kršćanskim milicijama, jedinicama libanonske vojske, palestinskim gerilcima i izraelskom vojskom.

Nakon atentata na bivšeg premijera Rafika al-Haririja 14. veljače, za što su mnogi Libanonci okrivljavali Damask, u Bejrutu je došlo do masovnih protusirijskih prosvjeda a na Siriju se vršio pritisak da napokon napusti libanonski teritorij. Vijeće sigurnosti UN-a je rezoluciju kojom se traži potpuno povlačenje sirijskih snaga iz Libanona donijelo prošli rujan.

(Hina) xvk ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara