Sirija testirala kemijsko oružje na civilima u Darfuru

SIRIJA je u lipnju testirala kemijsko oružje na stanovništvu Darfura, regije na zapadu Sudana, usmrtivši na taj način nekoliko desetaka ljudi, objavio je njemački dnevnik Die Welt u izdanju od srijede.

Na tijelima žrtava pronađene su ozljede koje su vjerojatno uzrokovane kemijskim oružjem, objavio je list pozivajući se na izvješća europskih tajnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U članku objavljenom 2. kolovoza na arapskoj internet stranici "Ilaf", očevici su kazali da je u srpnju u bolnicu u Kartumu iznenada dopremljeno nekoliko desetaka smrznutih tijela, dodaje list, ističući da točan datum testiranja nije još utvrđen.

List dodaje da su testovi provedeni nakon sastanka sirijskih i sudanskih vojnih dužnosnika.

Sastanak o mogućnostima jačanja vojne suradnje održan je u svibnju u Kartumu. Sirijsko izaslanstvo, prema Die Weltu, predložilo je Sudanu užu suradnju u području kemijskog oružja. Predloženo je testiranje njegovih učinaka na pobunjenicima Oslobodilačke vojske sudanskog naroda, na jugu zemlje. No budući da su ti pobunjenici tada pregovarali s Kartumom o miru, sudansko izaslanstvo vjerojatno je predložilo da se oružje testira na afričkom stanovništvu Darfura, objavio je list.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara