Sirijac svjedoči u izraelskom Knessetu

IBRAHIM SULEIMAN, sirijski predstavnik u tajnim razgovorima koje su izraelski i sirijski diplomati vodili na nizu sastanaka između 2004. i 2006. godine, 12. će travnja svjedočiti pred Povjerenstvom za vanjske poslove i obranu izraelskog Knesseta.

Iako nije uobičajeno da to povjerenstvo, koje je jedna od ključnih institucija koje određuju izraelsku vojnu i vanjsku politiku i koja ima nadzor nad kompletnim vojnim i obavještajnim akcijama u Izraelu, saslušava strane državljane, u ovom će slučaju napraviti iznimku.

Suleiman (porijeklom Sirijac, sada s američkom putovnicom) je, zajedno s izraelskim glavnim pregovaračem Aronom Lielom, Nicholasom Langom, švicarskim organizatorom većine susreta, i još nekim izraelskim i sririjskim diplomatima, bio ključni igrač u pokretanju i nastavku pregovora koji su završili nakon što ih je trebalo delegirati na višu, službenu instancu.

Suleimanovo svjedočenje zatražila je šefica Meretzove frakcije u stranci Meretz-Yachad, Zahava Gal-On.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori, na kojima je praktički pa dogovoren kompletan mirovni ugovor Izraela i Sirije, po kojem bi Sirija odustala i od svojih veza s Iranom i od sponzoriranja terorizma (upečatljiva je želja sirijskog predsjednika Bashara Assada da približi svoju zemlju Zapadu, jer mu postaje jasno da od suradnje s Iranom neće imati koristi), pobudili su velik interes nakon što je izraelski "Haaretz" objavio vijest o njima.

U međuvremenu su i Izraelci i Amerikanci odradili brifinge s Lielom i Langom, a čini se da je znatiželja o tome što Suleiman ima za reći toliko velika da su spremni "progutati" činjenicu da se radi o čovjeku koji zastupa Siriju.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara